Ripple: Hoe de XRP worden gedistribueerd en wat daaruit voortvloeit

Bij Ripple vragen beleggers zich vaak af hoe de voorraad XRP eigenlijk uit te splitsen is. In feite, het is belangrijk en wij geven antwoorden.

Ondanks alle onheilsprofetieën blijft Ripple (XRP) in de top 10 van de belangrijkste cryptocurrencies staan met een marktkapitalisatie van iets meer dan 50 miljard Amerikaanse dollar. Nogal wat beleggers hopen dat Ripple in de komende maanden een rechtszaak in de VS met de SEC kan afronden en dat XRP dan weer een hoge vlucht zal nemen. Wie al een tijdje geïnteresseerd is in Ripple en XRP weet het ook: de omgang met de 100 miljard XRP die oorspronkelijk door Ripple zijn gegenereerd, zorgt altijd voor discussies. Wij verduidelijken:

  • Uit de gegevens van CoinMarketCap blijkt dat er een goede 46,6 miljard XRP in omloop zijn (circulerende voorraad).
  • Dit is in lijn met de cijfers van Ripple zelf, die hier te vinden zijn. Volgens deze gegevens staan nog eens 47,3 miljard XRP op een escrow-rekening en wordt een goede 6 miljard XRP rechtstreeks door Ripple aangehouden.
  • De geblokkeerde rekening werd in december 2017 opgezet en is bedoeld om de ontwikkeling van XRP door Ripple te financieren.
  • Er is bepaald dat Ripple tot 1 miljard XRP per maand mag verkopen vanaf de geblokkeerde rekening. De bovengrens is bedoeld om elke merkbare invloed op de prijscurve van XRP uit te sluiten.
  • Toch was er in 2019 zelfs een petitie die eiste: Ripple moet stoppen met de verkoop van XRP.
  • In feite heeft Ripple zijn verkoop van XRP aanzienlijk verminderd en bovendien zou zelfs 1 miljard XRP verkocht door Ripple als een maandelijkse limiet te verwaarlozen zijn gezien de dagelijkse handelsvolumes van XRP van meer dan 5 miljard XRP.
  • De tweede herhaalde kritiek op de prijsstelling van XRP zijn de miljoenen die Ripple-medeoprichter Jed McCaleb in de loop der jaren op de markt heeft gebracht, onlangs nog in een recordtempo. McCaleb kreeg bij zijn vertrek bij Ripple bijna 10 miljard XRP beloofd, die hij in tranches krijgt toegewezen.
  • Hier treden contractuele clausules in werking die regelen hoeveel XRP McCaleb elke week mag verkopen en die geacht worden elke invloed op de prijs van XRP uit te sluiten. Deskundigen zijn het erover eens: deze regels werken.
  • Bovendien is Jed McCaleb bijna aan het einde van zijn XRP-verkopen, zoals al duidelijk werd in de zomer van 2021. De huidige gegevens over McCaleb’s holdings laten slechts een goede 700 miljoen XRP zien die nog op zijn rekening staan.

XRP en Ripple – gaan ze hun eigen weg?

Eén ding is zeker: de gangbare speculaties dat Ripple via de geblokkeerde rekening of McCaleb via zijn enorme schikking de prijs van XRP rechtstreeks zou kunnen beïnvloeden, houden geen steek.

Maar wat moet er gebeuren met de meer dan 50 miljard XRP die niet op de markt zijn en nog steeds door Ripple worden gecontroleerd? Volgens alle beschikbare informatie is het zeker uitgesloten dat deze XRP holdings massaal op de markt worden gedumpt.

Er is eerder het idee dat Ripple deze enorme volumes XRP zou kunnen vernietigen. Het idee van een beursgang van Ripple is immers nooit losgelaten en is onlangs zelfs opnieuw bevestigd door grote investeerders. Het argument om de bij Ripple overgebleven XRP eindelijk van de markt te halen is dan: Ripple heeft zelf fiatreserves en een beursgang zou vers kapitaal opleveren. Het vernietigen van de XRP in kwestie zou vertrouwen wekken en ook juridische problemen oplossen.

Conclusie: optimisme toegestaan met XRP?

Andere factoren zullen waarschijnlijk veel meer invloed hebben op de toekomst van XRP dan reserves:

1. Als Ripple als verliezer eindigt in de rechtszaak tegen de SEC, zou de reputatie van XRP geruïneerd zijn en zouden de Amerikaanse zaken met XRP vermoedelijk voorgoed voorbij zijn.

2. XRP mist nog steeds een overtuigende use case. Het idee om de deuren van DeFi te openen voor XRP met behulp van het Spark Flare project is niet meer van gehoord. Verschillende lanceringsdata zijn niet gehaald.

3. Het oorspronkelijke concept van Ripple om XRP op te zetten als een brugvaluta voor internationale geldtransfers is nooit echt van de grond gekomen. Of een beursgenoteerde Ripple dit concept zou blijven nastreven is twijfelachtig.

Al met al blijven de vooruitzichten voor XRP dus kritisch. Zelfs het vernietigen van Ripple’s XRP reserves lost de werkelijke problemen niet op, hoe charmant het voorstel ook klinkt. Wat wel belangrijk en correct is, is dat de geruchtenmolen over XRP-reserves een hoop onzin produceert. Distributie en eventuele verkoopplannen zijn grotendeels transparant geregeld en schaden XRP niet. Ook andere altcoins hebben grote reserves die in de loop der jaren op verantwoorde wijze op de markt zullen worden gebracht. De spil voor mogelijke duurzame prijsstijgingen voor XRP blijven overtuigende use cases.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*