Ripple: Mede-oprichter Jed McCaleb blijft zijn XRP holdings liquideren

Terwijl Ripple in het vizier is van de SEC, gaat mede-oprichter Jed McCaleb door met zijn massale verkoop van XRP. Vorige week alleen al, haalde hij ongeveer 70 miljoen dollar op door XRP te dumpen.

Wanneer Ripple en Jed McCaleb in één adem genoemd worden, baart dat sommige investeerders zorgen. De eenmalige medeoprichter van Ripple had immers 9 miljard XRP veiliggesteld toen hij vertrok en het recht om het te verkopen onder duidelijk gedefinieerde regels. Toen de rechtszaak van de US Securities and Exchange Commission tegen Ripple kort voor Kerstmis bekend werd, nam Jed McCaleb een pauze van de verkoop van zijn XRP. Hij heeft echter sinds half januari weer enorme hoeveelheden XRP op de markt gebracht. Deze verkopen hebben het potentieel om de prijs van XRP te schaden, zo wordt vaak geroddeld. Laten we eens kijken naar wat er momenteel aan de hand is met Jed McCaleb’s XRP-activiteiten en de prijscurve.

XRP en McCaleb – kan de ex-kopstuk de prijs beïnvloeden?

Wat bekend is, is dat de verkoop van XRP door McCaleb tot 1,5 procent van het totale verwachte handelsvolume op dagbasis mag uitmaken, en dat het relevante aantal XRP hiervoor op weekbasis wordt bepaald. Het is ook bekend dat McCaleb zijn XRP-verkopen vaak activeert via een portemonnee genaamd “Tacostand”, waarvan de balans en acties hier publiekelijk kunnen worden bekeken. Dit schetst een beeld van 140 miljoen XRP die vorige week uit de portemonnee stroomden, wat waarschijnlijk ongeveer $70 miljoen opbracht. De nieuwe week toont een verdere toename van de verkoop van XRP door McCaleb in reguliere tranches, waarschijnlijk gebaseerd op de bijgewerkte cap.

De prijscurve van XRP dient dan als vergelijking: een duidelijke relatie van pieken daar met de tijdstippen van McCaleb’s acties is niet af te lezen. XRP houdt vrij goed stand tegen prijzen rond $ 0,50 in het gezicht van de SEC-dreiging en de schrapping op Amerikaanse cryptobeurzen, en is zelfs in een lichte uptrend sinds half januari. Dus het is waarschijnlijk eerlijk om te zeggen: De protesten van McCaleb dat hij Ripple en XRP niet wil schaden, mogen geloofd worden. De goed uitgebalanceerde scheidingsregels tussen Ripple en McCaleb zijn zelfs in tijden van crisis effectief.

Conclusie: McCaleb heeft Ripple en XRP tot nu toe niet met schade bedreigd.

Jed McCaleb zit al lange tijd in een directiestoel bij Stellar (XLM) en vermijdt uitspraken over Ripple en XRP. Zelfs de SEC heeft hem niet bij naam genoemd in verband met haar miljardenrechtszaak. De invloed van McCaleb op de prijscurve van XRP kan niet worden bewezen en lijkt ook onwaarschijnlijk. Men kan zich dus natuurlijk nog steeds kritisch afvragen of het wel eerlijk is wat voor tientallen miljoenen Amerikaanse dollars McCaleb via zijn XRP blijft binnenharken. Maar hij lijkt zich tenminste aan de regels te houden en pragmatici richten zich daarom liever op het moment dat McCaleb’s XRP reserves worden geliquideerd. Aangezien XRP momenteel hoge handelsvolumes kent en McCaleb dus ook meer XRP van de hand mag doen, kan dat niet zo lang meer duren.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*