Ripple naar de beurs na schikking met SEC, volgens grote investeerder

Ripple zit nog steeds vast in een geschil met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) over XRP. Maar zodra dit is opgelost, moet en zal Ripple naar de beurs gaan, zegt de grote Japanse investeerder SBI Group.

De Japanse SBI Group mengt zich nu in de zaak Ripple v. SEC. SBI Group heeft deelgenomen aan verschillende financieringsrondes van Ripple, waardoor het volgens eigen zeggen de grootste externe aandeelhouder van Ripple is. Alleen al om die reden luisterde men bij Ripple waarschijnlijk aandachtig naar wat CEO Yoshitaka Kitao van de SBI Group over de situatie te zeggen had toen hij de jaarresultaten van het bedrijf voor 2020 presenteerde. En Kitao drukte zich duidelijk uit: Als het lopende proces voorbij is, zal Ripple naar de beurs gaan, zei Kitao. Hij verwees ook specifiek naar Ripple CEO’s Brad Garlinghouse en Christian Larsen, die de IPO-plannen zouden steunen.

Pikant is echter dat Garlinghouse en Larsen worden genoemd in de rechtszaak die is aangespannen door de U.S. Securities and Exchange Commission. Het wil bewijzen dat Ripple’s cryptocurrency XRP zonder toestemming is verkocht en daarom minstens 1,3 miljard aan schadevergoeding krijgen. Het is ook interessant dat Kitao naar Garlinghouse verwees als de “huidige CEO”. Wijst dit op een personeelswijziging onder druk van de grote investeerder? SBI Group wordt beschouwd als een van de grootste investeringsmaatschappijen uit Azië en investeert voornamelijk in financiële ondernemingen met internetpotentieel, alsmede in ondernemingen uit de biotechnologiesector. SBI Groups kondigde ook aan dat het zijn aandeelhouders een deel van het dividend in XRP zal geven. In Azië opereert Ripple als SBI Ripple.

Het bedrijfsmodel van de SBI Group bestaat erin vroege investeringen om te zetten in beursintroducties en vervolgens winst te realiseren. Volgens Kitao zal deze strategie ook voor Ripple vruchten afwerpen. Hij verwacht dat een andere beursgang uit de crypto-industrie R3 zal zijn. Blockchain-consortium R3 komt bijvoorbeeld naar de Zweedse e-krona. Voor 2020 noteert de SBI Group 20 beursintroducties van bedrijven waarbij men betrokken was.

Nemen investeerders het nu over bij Ripple?

Ripple CE Garlinghouse had al gesproken over een beursgang begin 2020, maar toen was de SEC nog niet aan de orde. Tussen de regels door lezend, suggereren Kitao’s opmerkingen dat SBI Group zijn geduld met Garlinghouse verliest, maar Ripple en zelfs XRP wil blijven steunen. Toen Ripple bijvoorbeeld in Tranglo stapte, had SBI Group op de achtergrond een handje. Het opofferen van de zelfverzekerde Garlinghouse als CEO van Ripple om een minnelijke schikking met de SEC mogelijk te maken – een dergelijk scenario is vanuit het oogpunt van een investeerder volkomen logisch. Ripple noch Garlinghouse hebben gereageerd op de verklaringen van Kitao.

Conclusie: Ripple CEO Garlinghouse lijkt pissig

Garlinghouse bestempelt zichzelf en daarmee ook Ripple en XRP in het geschil met de SEC als slachtoffers, maar daar staan beschuldigingen van persoonlijke verrijking tegenover. In het verleden had Garlinghouse niet per se een gelukkige hand, bijvoorbeeld met prijswijzigingen voor XRP of openbare overwegingen om uit de VS te verhuizen. In ieder geval lijkt de SBI Group Garlinghouse te willen overrulen in zijn one-man-show om hun investering in Ripple te redden.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*