Ripple ontwikkelt op US dollar gebaseerde staatsstalcoin voor Republiek Palau

De Republiek Palau heeft slechts 18.000 inwoners, maar het is een kans voor Ripple (XRP) om zijn technologie te demonstreren. Palau wil namelijk met behulp van Ripple een door de staat gedekte digitale valuta (CBDC) invoeren.

Een groot aantal staten en centrale banken over de hele wereld werkt aan de omzetting van hun nationale munteenheden in een digitale versie. In de EU wordt gesproken over een e-euro, en in China zijn de voorbereidingen voor een e-yuan al sinds vorig jaar in volle gang. Central Bank Digital Currency (CBDC) is de naam die wordt gegeven aan dergelijke plannen om door de staat gegarandeerde stablecoins uit te geven. Ripple (XRP) promoot het gebruik van zijn technologie als basis in dit CBDC-segment en verwelkomt nu de Republiek Palau als de tweede testkandidaat.

Palau wil indien mogelijk in de eerste helft van 2022 een CBDC opzetten en werkt daarvoor nauw samen met Ripple, aldus een verklaring. Een soortgelijk project met Bhutan en Ripple werd reeds in het najaar gelanceerd. Palau is een spannend geval omdat de US-dollar daar de binnenlandse munteenheid is. Een Palau-stalcoin in handen van de staat zou daarom ook buiten de landsgrenzen belangstelling kunnen wekken.

Surangel Whipps Jr. is president van de eilandstaat Palau en kan optimistisch geciteerd worden. Met een CBDC zouden de inwoners gemakkelijker toegang kunnen krijgen tot de internationale financiële markten en zou Palau zijn innovatiekracht kunnen bewijzen. Een woordvoerder van Ripple benadrukte dat de keuze van Palau voor Ripple als partner ook gebaseerd was op het feit dat het XRP-netwerk zeer energie-efficiënt is en streeft naar klimaatneutraliteit. Dit argument had ook gewerkt voor Bhutan. Voor geen van beide projecten is echter direct gebruik van XRP gepland; Ripple zal de technologische onderbouwing leveren, waaronder portemonnees voor burgers.

Conclusie: Ripple hoopt imago te winnen door CBDC-project met Palau

Nieuws als dat uit Palau stelt Ripple in staat om althans tijdelijk de risico’s te verbergen die nog steeds dreigen door de lopende rechtszaak in de VS. Daar heeft de SEC Ripple aangeklaagd voor een schadevergoeding van minstens 1,3 miljard Amerikaanse dollar omdat XRP zonder toestemming is verkocht. Ripple meent dat het in zijn recht staat en helemaal geen groen licht van de SEC nodig had. Een besluit wordt verwacht in 2022. XRP heeft terrein verloren in deze omgeving en is geschrapt van de lijst van de toonaangevende cryptobeurzen in de VS. De voorstanders hopen des te meer om het aangetaste imago van Ripple te verbeteren door concrete use cases. Met Bhutan en Palau heeft Ripple nu twee mogelijkheden om zich technologisch te profileren op het gebied van CBDC.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*