Het laatste kwartaalrapport van Ripple richt zich op de uitspraak in haar rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, die positief was voor XRP. Dit zal ook relevant zijn voor andere cryptocurrencies, aldus Ripple.
Ripple (XRP) publiceert al jaren kwartaalrapporten, die meestal behoorlijk cijfermatig zijn. In het nieuwste kwartaalrapport voor de periode april, mei en juni 2023 benadrukt Ripple echter al in de inleiding dat het het deze keer anders aanpakt en zich richt op de “mijlpaal-uitspraak” van 13 juli. Op die dag heeft een rechtbank in New York na tweeënhalf jaar procederen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) grotendeels afgewezen met haar eis dat XRP als “effecten” wordt geclassificeerd en streng wordt gereguleerd.
In haar analyse van de uitspraak stelt Ripple nu dat XRP in het gunstigste geval onder de jurisdictie van de SEC zou vallen als er ook een schriftelijk investeringscontract werd afgesloten bij de verkoop van XRP. De uitspraak wordt echter soms verkeerd geïnterpreteerd in de richting dat XRP zelf een effect kan vormen. De uitspraak stelt expliciet dat “XRP als digitaal token op zichzelf (…) geen beleggingscontract is”. Volgens Ripple moet dit ook voor andere cryptocurrencies duidelijk maken dat ze normaal gesproken niet in de categorie effecten vallen.
Ripple wil nu ook de “misvatting” uit de wereld helpen dat de uitspraak van de rechter het bedrijfsleven zal verstoren. Integendeel, de rechter had zelfs benadrukt dat toezichthouders uit landen als Japan, Singapore, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten XRP niet als een effect beschouwen. Dit is belangrijk voor Ripple omdat XRP in zijn oorspronkelijke concept zou moeten dienen als overbruggingsvaluta voor internationale geldtransfers.
XRP in de lift
Ripple wijst er met enige trots op dat cryptobeurzen in de VS zoals Coinbase, Kraken en Bitstamp kort na de uitspraak XRP opnieuw in hun aanbod hebben opgenomen. Op basis hiervan was XRP herhaaldelijk de altcoin die wereldwijd het op twee na hoogste handelsvolume veroorzaakte (na Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH)). Kortom: XRP maakt een comeback onder de belangrijkste wereldwijde cryptocurrencies nadat het mammoetproces sinds december 2020 op Ripple had gewogen.
Conclusie: Ripple is optimistisch over de toekomst voor XRP
Ripple vermeldt niet dat de SEC hint op het indienen van een beroep. Waarnemers zeggen dat zelfs in zo’n geval de wettelijke status van XRP in ieder geval de komende twee jaar ongewijzigd zal blijven. En Ripple heeft nog een vertrouwenwekkende boodschap in petto: de vaak kritisch beoordeelde XRP reserves blijven grotendeels onveranderd en bedragen iets minder dan 42 procent van het totale XRP bezit. Maar Ripple houdt zich aan de zelfopgelegde spelregels en onthoudt zich van grote XRP-verkopen op de open markt. Elke maand worden er 1 miljard XRP ter waarde van het equivalent van ongeveer 665 miljoen US dollar vrijgemaakt uit de reserves voor Ripple – maar het cryptobedrijf heeft stappen ondernomen om het merendeel van deze overdrachten terug te leiden naar de reserves. Na de zenuwslopende rechtszaak tegen de SEC is Ripple nu weer vol vertrouwen bezig met het promoten van XRP en is volgens eigen informatie al op zoek naar klanten in de VS.
Leave a Reply