Ripple overweegt beursgang zodra XRP-rechtszaak met US Securities and Exchange Commission eindigt

Ripple (XRP) overweegt om naar de beurs te gaan, volgens CEO Brad Garlinghouse. Voorwaarde is wel dat de juridische procedures met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), die sinds eind 2020 lopen, worden afgerond.

Volgens CEO Brad Garlinghouse is Ripple een veelbelovende kandidaat voor een beursgang. Garlinghouse heeft dit verklaard in een interview met de TV-zender CNBC tijdens het World Economic Forum in Davos. Realistisch gezien voegde Garlinghouse er echter ook aan toe dat de IPO-plannen van Ripple pas kunnen rijpen als de mammoetproef met XRP ten einde loopt.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) spant een rechtszaak aan over Ripple’s cryptocurrency XRP, die volgens haar effecten zijn en daarom niet zonder toestemming verkocht hadden mogen worden. Niet alleen Ripple als bedrijf, maar ook Garlinghouse en CEO Chris Larsen staan in de beklaagdenbank. Bijna anderhalf jaar na het begin van de procedure zijn de fronten nog steeds verhard, maar waarnemers zien de SEC steeds meer op het verliezende spoor komen. Een vonnis wordt op zijn vroegst eind 2022 verwacht, terwijl een minnelijke schikking nog steeds niet is uitgesloten.

Ripple heeft zich gespecialiseerd in internationale overboekingen en gebruikt XRP als een brugvaluta. Het doel was en is om een volledig digitaal alternatief te bieden voor bestaande systemen zoals SWIFT, dat kosten bespaart en veel sneller werkt. Vanuit de banksector heeft Ripple herhaaldelijk erkenning gevonden voor zijn technologie en ook klanten, die het echter meestal zonder de optionele XRP hebben gedaan. Garlinghouse liet open of zijn gedachten over Ripple op de beurs ook XRP zou omvatten.

Ripple op de beurs – veel gepraat over de toekomst

Garlinghouse was al aan het ratelen over het naar de beurs brengen van Ripple begin 2020. De grote investeerder SBI Group zorgde zelfs voor opschudding tijdens het lopende XRP-proces met de aankondiging dat zodra het proces voorbij was, Ripple klaar zou zijn voor de beurs. Met deze voorgeschiedenis zijn de recente opmerkingen van Garlinghouse minder spectaculair dan sommigen hebben aangenomen.

Het is interessanter om te kijken naar de mogelijke omgeving van Ripple op de beurs. Zo had de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase in mei 2021 een over het algemeen succesvol beursdebuut in New York. Maar van aanvankelijke noteringen van ruim boven de 300 Amerikaanse dollar, is het aandeel Coinbase een jaar later afgegleden naar iets minder dan 70 Amerikaanse dollar, waarbij de malaise op de cryptomarkt en de wereldwijde economische onzekerheden duidelijk hun sporen hebben nagelaten. Ook neobrokers zoals Robinhood hebben de afgelopen maanden flink terrein verloren op de aandelenmarkt. Het handelsplatform eToro daarentegen heeft zijn geplande beursgang keer op keer uitgesteld, en er gaan steeds meer geruchten dat het project voorlopig is afgeblazen. De markt en beleggers lijken niet te zitten wachten op nieuwkomers op de aandelenmarkt die in verband worden gebracht met crypto.

Conclusie: Ripple droomt van toekomstperspectieven – maar XRP blijft een remblok

In het CNBC-interview is Garlinghouse ook weer lovend over XRP en benadrukt hij hoe goed het presteert als brugvaluta buiten de VS. Dit optimisme wordt echter niet weerspiegeld in de XRP-prijscurve, waar Ripple sinds het begin van het jaar met ongeveer 50 procent is gedaald. Het blijft dus hetzelfde: zolang de SEC-klacht als een zwaard van Damocles boven Ripple en XRP hangt, lijken alle toekomstplannen speculatief.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*