Litecoin (LTC): Mimblewimble extensie ingeschakeld – meer privacy

Litecoin (LTC) is een module aan het uitrollen genaamd “Mimblewimble”, die een vertrouwelijke modus voor transacties mogelijk maakt. Hiermee ziet Litecoin zichzelf als een pionier voor privacy onder de veelgebruikte cryptocurrencies.

Litecoin (LTC) werd in 2011 gelanceerd als een directe afstammeling van Bitcoin en heeft zich sindsdien gevestigd als een digitaal betaalmiddel. Litecoin is stoïcijns in de top 20 van de meest gekapitaliseerde cryptocurrencies gebleven en haalt zelden de krantenkoppen. Nu viert de Litecoin Foundation echter de activering van Mimblewimble via een blogpost. Met zijn merkwaardige naam zinspeelt de module op een spreuk uit het Harry Potter-universum die stilte afdwingt via een knoop in de tong. Mimblewimble, afgekort MWEB, wordt verondersteld op een gelijkaardige manier te werken voor transacties met LTC.

Dit komt omdat MWEB met Litecoin de mogelijkheid biedt om vertrouwelijke transacties te initiëren. Als de verzender en ontvanger het eens zijn over een Mimblewimble transactie, wordt het overgedragen LTC bedrag niet langer open en leesbaar op de Litecoin blockchain geschreven. Technologisch wordt dit mogelijk gemaakt door een parallelle keten voor MWEB te creëren. Net als Segwit is Mimblewimble ontworpen als een opt-in, dus het hoeft niet te worden gebruikt, maar moet individueel worden geactiveerd. Toekomstige MWEB portemonnee adressen zullen ook hun rekeningsaldo op verzoek verbergen. Litecoin-oprichter Charlie Lee vond op Twitter een handige vergelijking voor Mimblewimble. Als u LTC met MWEB gebruikt, gaat u van een glazen huis naar een huis met ramen en bereikt u 90 procent privacy. Als je echter 100 procent privé wilt blijven, moet je een huis zonder ramen accepteren – en waarschijnlijk ook andere cryptocurrencies gebruiken dan Litecoin.

De Litecoin Foundation spreekt al over LTC als de eerste veelgebruikte cryptocurrency die privacy-features met zich meebrengt en het eenvoudig mogelijk maakt om privébetalingstransacties af te schermen van het publiek. In de discussie op Reddit wordt bijvoorbeeld terecht bezwaar gemaakt tegen het feit dat hardware wallets zoals die van Ledger en Trezor nog geen ondersteuning bieden voor Mimblewimble voor Litecoin. Het is ook onduidelijk of toonaangevende cryptobeurzen zoals Binance en Coinbase zich zullen inlaten met Mimblewimble voor LTC, aangezien toezichthouders hen steeds meer documentatie-eisen opleggen. Daarnaast wordt Monero (XMR) genoemd als de bekendste expliciete privacymunt in de discussie.

Conclusie: MWEB voor Litecoin – vooruitgang met beperkingen

Mimblewimble brengt geen absolute anonimiteit – de Litecoin Foundation en oprichter Charlie Lee benadrukken dit eensgezind. En in hoeverre de aanvaarding van langdurige zorg met MWEB zal floreren, valt ook nog te bezien. Maar in ieder geval in concept, is Mimblewimble een belangrijke stap. Tot nu toe kunnen in principe alle transacties met Litecoin (net als met Bitcoin en de meeste altcoins) openlijk worden bekeken aan de hand van het bedrag en het wallet-adres van de verzender en de ontvanger. De vaak geruchtmakende anonimiteit van transacties met Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies is al lang weerlegd door een veelheid aan successen van wetshandhavingsinstanties die hebben geleerd het openbare grootboek te lezen. Litecoin met Mimblewimble lijkt dus een vooruitgang te zijn die criminelen geen goed zal doen, maar hen tenminste beschermt tegen nieuwsgierige blikken van hun buren.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*