IOTA: Stemmen op “niet opgeëiste tokens” begint vrijdag – Build or Burn

De IOTA Foundation organiseert de stemming over een goede 50 Ti “niet-opgeëiste tokens”, die momenteel iets minder dan 17 miljoen US dollar waard zijn. Vanaf vrijdag zal de stemming gaan over “Bouwen of branden”.

IOTA staat voor de eerste beslissing van de gemeenschap over een strategische vraag voor de toekomst. Het startsein zal worden gegeven op vrijdagmiddag (27 mei) om 14.00 uur Duitse tijd, zoals blijkt uit de aankondiging. De stemming zal gaan over wat er moet gebeuren met de meer dan 50 tera aan zogenaamde “niet-opgeëiste tokens”. Tegen de huidige wisselkoers zijn 50 Tera-Iota het equivalent van bijna 17 miljoen US-dollars. Er zijn twee mogelijkheden: Ofwel de niet opgeëiste lopers worden vernietigd (“verbrand”). Of er wordt een nieuw fonds mee gevuld onder het motto “Bouw” en de gemeenschap kan bepalen hoe het kapitaal in de toekomst wordt gebruikt. Voor zover bekend geeft de leiding van IOTA de voorkeur aan de “Build” optie om fondsen te werven voor externe projecten.

Toen de IOTA Foundation verrassend een dergelijk referendum over de “niet opgeëiste tokens” aankondigde, parallel aan de lancering van IOTA 1.5 aka Chrysalis eind april 2021, had mede-oprichter David Sønstebø nog aangekondigd juridisch verzet te zullen aantekenen. Hij heeft sindsdien echter zijn protest op Twitter verwijderd en heeft zich onlangs verzoend met IOTA. De achtergrond van een deel van de “niet opgeëiste lopers” is nog steeds pikant. Zij stammen uit de oprichtingsfase van IOTA en werden via dubieuze manoeuvres onder de controle van de oprichters gebracht. Mede-oprichter Sergey Ivancheglo (CFB) wilde ook zijn deel van de “niet opgeëiste tokens” opeisen, maar zweeg aan het eind over de kwestie. Of en hoe de huidige IOTA baas en voormalig mede-oprichter Dominik Schiener er achter de schermen in geslaagd zijn een compromis te smeden, weten we niet.

Wat opvallend blijft is dat als het gaat om het onderwerp “niet opgeëiste tokens” er eigenlijk altijd gesproken werd over 62,5 Ti en er nu een wat vage beslissing wordt genomen over “meer dan 50 Ti” IOTA. Volgens deze officieel ondersteunde vertegenwoordiging op de stemming, stromen tokens die nog steeds niet zijn geëmigreerd naar IOTA 1.5 na Chrysalis ook in de pot. Een meer gedetailleerde uitsplitsing van het totale bedrag en de bronnen ervan is nog niet beschikbaar.

IOTA stemmen – dit is hoe je deelneemt

De virtuele stembus wordt geplaatst in de officiële IOTA portemonnee Firefly. Een overeenkomstige update van Firefly moet tegen vrijdagmiddag worden vrijgegeven en zal dan een “Governance”-menu-item bevatten. Het principe geldt dat één IOTA gelijk is aan één stembiljet. De eigenlijke “stemperiode” duurt zeven dagen en loopt af op vrijdag 3 juni. Daarna volgt een fase van tien dagen voor het tellen van de stemmen, die vervolgens zullen worden geverifieerd. De officiële uitslag wordt op zijn vroegst op 13 juni bekendgemaakt, maar tussentijdse uitslagen kunnen voor die tijd via de Firefly Wallet worden opgevraagd, aldus de aankondiging.

Het proces heeft één addertje onder het gras: De IOTA die in stemming worden gebracht, worden virtueel bevroren tot ze geteld zijn. Dit is de enige manier om het stemrecht uit te oefenen. De IOTA’s kunnen op elk moment aan de stemming worden onttrokken en vervolgens ook vrij worden gebruikt en verhandeld – maar dan tellen ze niet mee voor de stemming. De IOTA Foundation raadt aan om het stemrecht uit te oefenen gedurende de periode tot 3 juni en dan te wachten tot de getelde IOTA weer in vrij bruikbare vorm in de Firefly Wallet verschijnen. Dit zou ook kunnen worden geïnterpreteerd als een zachte dwang voor een HODL van maximaal 17 dagen.

Conclusie: IOTA wil eindelijk het hoofdstuk sluiten over “niet opgeëiste tokens”.

Als alles verloopt zoals gepland bij de eerste IOTA stemming, zal het nogal onaangename onderwerp van “niet opgeëiste tokens” eindelijk voorbij zijn. Het blijft mogelijk dat medeoprichters of vroege investeerders opnieuw een vuur van beroering ontsteken. Een meerderheid voor “Burned” zou theoretisch een positief effect kunnen hebben op de prijs van IOTA, omdat het totale aantal in omloop zijnde tokens kunstmatig zou worden verminderd. Aan de andere kant vertegenwoordigen de 50 genoemde Ti slechts een goede 5 procent van de huidige marktkapitalisatie van IOTA, die ongeveer 930 miljoen US dollar bedraagt. In de discussies van de IOTA gemeenschap lijkt tot nu toe de mening te overheersen dat een “build” met de “unclaimed tokens” meer perspectieven biedt en dat de positie van grote IOTA activa toch al pre-decisief is. Hoe dan ook, met een stemming die zonder technologische problemen verloopt, zou IOTA bewijzen dat het in staat is om dergelijke referenda over andere kwesties in de toekomst op een nette en transparante manier te organiseren.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*