Nano (XNO): Netwerk dagenlang stilgelegd door DDoS-aanvallen

Nano (XNO) werd op 19 mei zo hard getroffen door een DDoS-aanval dat transacties onmogelijk werden. Een update die nu is geïnstalleerd zou de situatie moeten rechtzetten. Maar Nano verliest zijn vertrouwen.

Nano (XNO) wordt in zekere mate gebruikt als online betaalmiddel, bijvoorbeeld in de gamingsector en voor microtransacties elders. Maar nu moest Nano afgelopen donderdag (19 mei) de Hios-boodschap via Twitter verspreiden: DDoS-aanvallen verstoorden het netwerk op kritieke wijze, een oplossing werd voorbereid. Op forums zoals Reddit beschreven Nano-gebruikers de situatie dramatischer. In de praktijk werden betalingen met XNO onmogelijk. In de crypto-industrie betekenen DDoS-aanvallen dat een netwerk op een gecoördineerde manier wordt overspoeld met orders, waardoor het op de knieën komt te liggen. Nano had in maart 2021 al zo’n noodsituatie meegemaakt.

Nao oprichter Colin LeMahieu noemt het incident van een goed jaar geleden ook in zijn huidige blog post over de strategie om het grote probleem in de toekomst op een betrouwbare manier te voorkomen. Volgens hem is de upgrade V24, die eigenlijk voor dit doel was bedoeld, echter nog niet klaar en is een update V23.1 momenteel bedoeld om de situatie te kalmeren. Dit werd gisteren, maandag, verspreid en bereikt blijkbaar geleidelijk de Node operatoren. Opnieuw op Reddit melden gebruikers dat een betaling in XNO momenteel ongeveer 3 minuten duurt om te bevestigen.

Nano vertrouwt technologisch niet op een blockchain, maar het netwerk is gebaseerd op Direct Acyclic Graphs (DAG), een oplossing vergelijkbaar met die in IOTA’s Tanglenet. Sinds IOTA 1.5 verhindert een mechanisme in Tanglenet microtransacties, wat beschermt tegen spam en DDoS-aanvallen, maar ook de mogelijkheden voor het gebruik van IOTA beperkt.

Conclusie: Nano’s prijscurve stort in – DDoS-aanval schaadt meer dan alleen vertrouwen

Vijf dagen op rij werd Nano in de praktijk lamgelegd, en daarmee ook externe diensten zoals online casino’s die XNO als betaalmiddel gebruiken. Voor zover bekend zijn er geen directe financiële verliezen geleden. Maar een netwerk als Nano, dat wil scoren met snelheid en lage tarieven voor online betalingstransacties, moet het incident een absolute schande vinden – zeker met de waarschuwing vooraf uit het voorjaar van 2021. Pas in november 2021 had Nano zijn afkorting veranderd in XNO om te voldoen aan internationale normen voor “supranationale” valuta’s, aldus de blogpost. Maar een munt als Nano (XNO) die onverwachts dagenlang onbruikbaar wordt, lijkt niet erg volwassen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*