Filecoin (FIL) en Lockheed Martin plannen netwerkpunten in de ruimte

De Filecoin (FIL) Foundation en het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Lockheed Martin willen samen blockchain-netwerkpunten installeren op satellieten in de ruimte. Dit is bedoeld om een innovatieve infrastructuur te creëren.

Sinds de lancering in de herfst van 2020 heeft Filecoin (FIL) zich gericht op het organiseren van gedecentraliseerde cloudopslagdiensten via een eigen blockchain. In de toekomst zou deze dienst ook in de ruimte moeten werken. Althans, dat is het ambitieuze plan dat de Filecoin Foundation samen met het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Lockheed Martin heeft ontwikkeld. De korte video werd gepresenteerd op het Economisch Wereldforum in Davos:

Nu in de crypto scene, zijn aankondigingen met betrekking tot de maan meestal gerelateerd aan prijscurves. Maar Filecoin en Lockheed Martin nemen hun visie letterlijk. Zij gaan ervan uit dat er in de toekomst een grotere behoefte zal zijn aan satellieten die onderling informatie kunnen uitwisselen en aan ruimtemissies die zich steeds verder van de aarde verwijderen. In dergelijke scenario’s wordt de latentie van internetcommunicatie een obstakel, de gegevensstroom wordt vertraagd door toenemende afstanden. Het InterPlanetary File System (IPFS), dat reeds de technologische ruggengraat van Filecoin vormt, is bedoeld als remedie. In een blogpost legt de Filecoin Foundation uit dat haar IFPS vanaf het begin geschikt moet zijn voor de ruimte en dat nu met Lockheed Martin tot augustus wordt verkend hoe een proefproject de weg op kan gaan.

Lockheed Martin van zijn kant zegt bij monde van een woordvoerder dat het de ruimte niet alleen ziet als een bestemming vanaf de aarde, zoals in het verleden, maar in perspectief als een gebied dat op zichzelf staat. Deze “nieuwe ruimte-economie” zal bijgevolg haar eigen infrastructuur nodig hebben. Lockheed Martin bouwt al satellieten. Filecoin, met IFPS als samenwerkingspartner, wordt aanbevolen omwille van zijn beproefd gedecentraliseerd concept.

FIL wordt gebruikt als betaalmiddel voor Filecoin-diensten. De altcoin steeg in 2021 naar pieken van ruim boven de 100 US dollar, maar tot nu toe heeft FIL in 2022 een noodlanding meegemaakt. Van een goede 30 US dollar aan het begin van het jaar, is Filecoin gecrasht tot momenteel rond de 8 US dollar, en zelfs het nieuws over het samenwerkingsproject met Lockheed Martin kon slechts voor een paar uur een positieve impuls geven.

Conclusie: Filecoin met hoge plannen – voorlopig overheerst de realiteit

De prijsontwikkeling van Filecoin spreekt boekdelen, het plausibel klinkende concept van IFPS vindt in de praktijk niet genoeg gebruikers. De samenwerking met Lockheed Martin zou op middellange termijn vruchten kunnen afwerpen en misschien zou FIL daarvan kunnen profiteren. Aan de andere kant is Lockheed Martin een groot, aan de overheid gerelateerd bedrijf dat ook geld verdient met defensieprojecten. Oorspronkelijk wilde Filecoin een alternatief zijn voor marktdominante bedrijven als Amazon en Google. Daarom zou de alliantie met Lockheed Martin voor onrust kunnen zorgen – ook al heeft de visie van Filecoin in de ruimte zijn charmes en logica.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*