Ripple-rechtszaak: huidig getouwtrek over redacties in SEC-documenten over XRP

Ripple (XRP) blijft in de schijnwerpers staan vanwege de lopende rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Er is momenteel onenigheid en speculatie over redacties in SEC-documenten. Punt Voordeel Ripple?

Soms doet het kijken naar de rechtszaak tussen Ripple (XRP) en de SEC denken aan koffiedik kijken. Zelfs ervaren Amerikaanse juristen weten niet altijd wat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) met een manoeuvre van plan is of waarom Ripple een juridische kink in de kabel brengt. In zijn laatste statusrapport over de zaak, geeft advocaat James Filan toe dat hij niet volledig begrijpt wat de motivatie zou kunnen zijn. Meer bepaald hebben de advocaten van Ripple toegegeven dat zij redacties hebben aangebracht in documenten die door de SEC zijn ingediend. Ripple schreef dat het de redacties in het algemeen niet ter discussie wilde stellen, maar dat het ook niet kon beoordelen of de redacties de betekenis van de documenten verdraaiden.

Volgens Filan via Twitter heeft de verantwoordelijke rechter besloten dat zij de voorgenomen redactions van de SEC gepresenteerd wil zien in een vertrouwelijke in-camera procedure. Voor zover bekend gaat het om interne SEC-documenten waarop Ripple al maanden aandringt en die het met succes heeft vrijgegeven. Maar nu suggereert Ripple dat de bewerkte versie van de SEC verwijzingen zou kunnen weglaten die laten zien waar meningen worden uitgewisseld en waar over standpunten wordt gestemd. Filan’s collega Jeremy Hogan had onlangs het vermoeden geuit dat Ripple in het bezit zou zijn van gevoelige SEC-documenten. Had dat misschien betrekking op niet bewerkte versies van de nu betwiste papieren en is Ripple’s nieuwe bekentenis een valstrik voor de SEC?

Vanaf december 2020 ligt nu de aanklacht voor bij de rechtbank in New York, die miljarden aan boetes eist voor Ripple’s ongeoorloofde verkoop van XRP. De SEC wil XRP geclassificeerd zien als “effecten”, Ripple verzet zich hier resoluut tegen. Zelfs 15 maanden later is er nog geen vonnis in zicht; in het beste geval zou de procedure deze zomer de eindsprint kunnen ingaan.

Conclusie: Cryptobeleggers met een verdeelde relatie tot de SEC

In de crypto-industrie wordt de bitter bevochten rechtszaak tussen de SEC en Ripple over XRP gezien als baanbrekend voor hoe de SEC in de toekomst kan optreden in zaken rond Bitcoin en Co. De SEC, als autoriteit die de bescherming van beleggers moet garanderen, wil haar bevoegdheden uitbreiden in de richting van de crypto-industrie. Maar het had waarschijnlijk geen hevige weerstand van Ripple verwacht en sommige waarnemers denken dat de SEC de weg kwijt is en nu met een symbolische nederlaag voor de rechter wordt bedreigd. Maar zelfs voorstanders van een sterke SEC vragen zich steeds meer af hoe de ambtenaren argumentatief terrein hebben verloren tegen Ripple en zien parallel hoe de prijscurve van XRP lange tijd watertrappelt. Een vaker gehoorde mening is dan ook: Ripple en de SEC moeten over hun schaduw heen springen en de onbevredigende situatie voor iedereen oplossen met een buitengerechtelijke schikking.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*