Ripple v. SEC: XRP ter waarde van miljarden te verplaatsen door beleggers

De zaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Ripple (XP) zit in de eindfase, met een uitspraak die in H1 2023 wordt verwacht. Beleggers maken momenteel enorme hoeveelheden XRP over ter waarde van minstens 1,5 miljard dollar.

Voor Ripple (XRP) zal het crypto-jaar 2022 waarschijnlijk eindigen in de situatie dat men verder moet wachten op een uitspraak in het mammoetproces tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Zoals voorspeld hebben zowel de SEC als Ripple onlangs hun standpunt herhaald en rechter Analisa Torres opgeroepen de procedure schriftelijk te beëindigen en geen openbare hoorzittingen te plannen. Ripple chief counsel Stuart Aldertoy vatte op Twitter samen: “We staan aan het begin van het einde in het proces met de SEC.” Grote beleggers bekijken de ontwikkeling blijkbaar met enige nervositeit en verplaatsen massale hoeveelheden XRP.

De datadienst Whale Alert heeft alleen al deze week meer dan een dozijn transacties geregistreerd, waarbij telkens XRP ter waarde van meer dan 100 miljoen dollar werd omgeboekt. In totaal werd in december tot 10 procent van alle XRP in omloop verplaatst, met een totale waarde van meer dan 1,5 miljard dollar. Maar wat de gegevens niet opleveren is een duidelijke aanwijzing voor de cruciale vraag of Ripple het scherpe geschil met de SEC kan winnen volgens de prognoses van de marktdeelnemers. Dat komt omdat de grote XRP-transacties zowel stortingen op cryptobeurzen betreffen als opnames of gewoon de overdracht van de ene portemonnee naar de andere. Dit kan zowel veiligheidsmaatregelen verbergen als directe transacties of voorbereidingen om XRP te kopen of te verkopen.

Zelfs bekende juristen als James Filan en Jeremy Hogan, die het Ripple-proces voortdurend observeren, houden zich momenteel in met voorspellingen. Hogan grapt via Twitter dat hij nu de juridische kwaliteit van de Ripple geschriften zal missen. Filan gebruikte ook Twitter om de Ripple-advocaten respect te betuigen voor hun werk tot nu toe. Maar of XRP een positieve uitspraak kan verwachten of dat de SEC zal zegevieren – dat is een vraag waar deskundigen zich niet op willen vastleggen.

Conclusie: XRP onder observatie – proef met SEC in laatste fase

De prijscurve van XRP weerspiegelt de onzekerheid over de uitkomst van de proef. Hoewel XRP in de afgelopen 30 dagen aanzienlijk gleed, met een daling van bijna 17 procent, was de prijsontwikkeling van de cryptocurrency Bitcoin (BTC) in dezelfde periode bijna net zo teleurstellend. Ripple is optimistisch over het wegwerken van de SEC als ongewenste toezichthouder via een rechterlijke uitspraak. De SEC daarentegen weet van het symbolische karakter van de rechtszaak tegen Ripple en geeft niet aan dat zij geïnteresseerd is in een schikking. Het blijft dus een open proces, dat waarschijnlijk pas door de rechter in New York zal worden afgerond.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*