Ripple vs. SEC: Amerikaanse toezichthouder krijgt documenten over XRP geweigerd

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een probleem in de procedure tegen Ripple (XRP): volgens haar eigen verklaringen kan ze niet in het bezit komen van belangrijke documenten die de internationale verschuiving van XRP in detail documenteren.

Nieuw hoofdstuk in het geschil tussen Ripple (XRP) en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission: In een brief van de SEC aan de bevoegde rechtbank in New York beklaagt het agentschap zich bitter dat Ripple weigert mee te werken aan het verstrekken van procesrelevante documenten in cruciale details. In het geding zijn ondersteunende documenten en verklaringen betreffende vele honderden miljoenen XRP die offshore uit de portefeuilles van XRP-medeoprichter Christian Larsen en Ripple CEO Brad Garlinghouse stroomden. De advocaten van Ripple hadden verklaard dat de SEC in staat zou zijn om deze documenten zelf te verkrijgen. Maar die poging van de SEC is op niets uitgelopen, aldus de brief. Het is waar dat negen buitenlandse toezichthouders werd gevraagd om samen te werken om XRP transfers naar 14 niet-Amerikaanse crypto exchanges op te ruimen. Maar het zegt dat ze niet hebben meegewerkt, net als vijf bedrijven die volgens Ripple XRP gebruiken. Een verzoek aan een buitenlandse directe investeerder in XRP leverde ook geen bruikbare informatie op, aldus de indiening.

De SEC vraagt de rechtbank nu om de “oppervlakkige aanpak van de verdediging” niet te belonen en somt op hoe de advocaten van Ripple hebben geweigerd om de constructieve medewerking te verlenen die zij hadden beloofd om gebeurtenissen uit het verleden op te helderen. In gewoon Nederlands, zegt de SEC dat Ripple zich verschuilt achter juridische ontwrichtende manoeuvres en tijd rekt. Het valt nog te bezien of de SEC verdere pogingen zal ondernemen om in het bezit te komen van wat zij als essentiële documenten beschouwt. Zij wil met deze documenten bewijzen dat Ripple goed op de hoogte was: XRP zou worden aangemerkt als een effectenachtige belegging en had daarom niet zonder toestemming mogen worden verkocht.

Ripple en CEO Brad Garlinghouse hebben de beschuldigingen van de SEC categorisch ontkend sinds ze in december 2020 aan het licht kwamen. De SEC eist minstens 1,3 miljard dollar schadevergoeding van Ripple, naast de beschuldiging van Garlinghouse en Larsen van persoonlijk voordeel. Er is ook sprake van prijsmanipulatie.

Conclusie: SEC en Ripple tonen geen bereidheid tot compromis

Wie de lopende procedures rond XRP volgt, moet voorlopig opletten: Noch SEC, noch Ripple tonen bereidheid om tot een minnelijke schikking te komen en zo de rust rond XRP te laten terugkeren. De breuklijnen lijken zich te verdiepen, en tegelijk zijn er momenteel aanwijzingen dat de SEC het moeilijker heeft om haar zaak te bewijzen dan aanvankelijk werd gedacht. Ondertussen beleeft de prijscurve van XRP een hevige op-en-neer, wat verschillende pogingen tot verklaring uitlokt, maar ook aantoont dat XRP momenteel eerder als een speculatief object moet worden geclassificeerd.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*