Ripple wordt gebruikt in proefproject voor CBDC in Bhutan

Bhutan wil een voor de staat verantwoordelijke digitale munt (CBDC) testen en vertrouwt op Ripple voor de technologie. Er zijn echter geen plannen om XRP te gebruiken.

Ripple kan uitkijken naar high-profile erkenning van Bhutan. De centrale bank van Bhutan wil een proefproject starten voor een digitaal ngultrum in samenwerking met Ripple, zo maakt zij bekend in een persbericht. Verwacht wordt dat een dergelijke CBDC (Central Bank Digital Currency) een vorm van nationale valuta zal zijn die past bij de digitale transformatie in de 21e eeuw. Met name worden de voordelen voor internationale overmakingen vermeld en wordt de afnemende aanvaarding van contant geld genoemd.

Ripple geeft een wat gedetailleerdere kijk op het project in de kleine staat in Zuid-Azië. Het doel is om tegen 2023 85% van de 750.000 inwoners van Bhutan via een digitaal ngultrum op het financiële systeem aan te sluiten. De Wereldbank had in 2019 al in een landenrapport beschreven hoe in het dagelijks leven in Bhutan veel tijd en mankracht moet worden gebruikt om bijvoorbeeld cheques en rekeningen van A naar B te brengen.

Ripple benadrukt ook de milieuvriendelijkheid van zijn XRP Ledger-netwerk, dat in Bhutan in een aangepaste privéversie zal worden gebruikt. Vergeleken met blockchains met het proof-of-work protocol, zoals Bitcoin (BTC), is de oplossing van Ripple 120.000 keer energiezuiniger. Voor een land als Bhutan, dat streeft naar klimaatneutraliteit, is dit aspect van groot belang.

Ripple in Bhutan – maar XRP blijft buiten beeld

Reeds begin 2021 begon Ripple zich in het gesprek te mengen als technologische basis voor CBDC’s. Bovendien is voor dit doel reeds een speciale portefeuille ontwikkeld. Maar terwijl Ripple er altijd naar streeft om zijn digitale valuta XRP als brugvaluta te gebruiken bij deze initiatieven, zal Bhutan het volgens de beschikbare informatie zonder XRP doen. Economisch gezien spelen de buurlanden China en India de belangrijkste rol in de buitenlandse handel van Bhutan.

Conclusie: bekend dilemma met Ripple

De prijscurve van XRP werd niet merkbaar beïnvloed door het nieuws uit Bhutan en dat lijkt logisch. Bhutan herhaalt immers in feite het oude verhaal van Ripple en XRP. Hoewel de technologie en het netwerk van Ripple ook in trek zijn bij banken en zichzelf hebben bewezen, willen dergelijke referentieklanten meestal niets te maken hebben met XRP en blijven ze vertrouwen op digitaal vertegenwoordigde fiatvaluta’s. De zoektocht naar praktische toepassingen van Ripple voor XRP is dan ook al jaren teleurstellend en zet uiteindelijk ook de prijs van XRP onder druk.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*