Ripple (XRP): 30 november belangrijke datum in proces tegen SEC – schikking mogelijk

Tegen 30 november moeten de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en Ripple (XRP) hun voorlopige einddocumenten aan de rechtbank bezorgen in het proces dat al sinds december 2020 loopt. Komt er toch nog een regeling?

Veel beleggers in Ripple en XRP hopen dat de mammoetprocedure met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), die al bijna twee jaar duurt, eindelijk tot een einde komt. De Australische jurist Bill Morgan ziet via Twitter nu 30 november als een voorzienbare deadline, waarna de procespartijen moeten beslissen of ze verder werken aan een vonnis of toch een buitengerechtelijke schikking zoeken. Dan moeten zowel Ripple als de SEC hun laatste documenten aan de rechtbank overhandigen. Voordat ze op 5 december worden gepubliceerd, onderhandelen de rechtbank, de SEC en Ripple over de vraag of passages zwart moeten worden gemaakt.

Morgan denkt dat het goed mogelijk is dat de beroemde “Hinman speech” weer centraal komt te staan. Als de SEC wil voorkomen dat Ripple details over het ontstaan van de “Hinman speech” openbaar maakt, moet het misschien een schikking treffen. Op basis van de “Hinman speech” en de voorbereidingen ervan wil Ripple blijkbaar bewijzen dat de SEC geen uniforme koers volgt bij de behandeling van cryptocurrencies. In 2018 had Hinman, als toenmalig SEC-bestuurslid, Ethereum (ETH) een vrijbrief gegeven als het ging om regulering, en Ripple vindt dat zo’n privilege ook aan XRP toekomt.

In september had proceswaarnemer en advocaat Jeremy Hogan met soortgelijke argumenten voorspeld dat een schikking tussen de SEC en Ripple over XRP dichterbij zou kunnen zijn dan velen verwachtten. John Deaton, die XRP-beleggers vertegenwoordigt in de rechtszaak, zag de kansen op een schikking ook afhangen van de vraag of de SEC echt het risico wil lopen dat haar interne processen met betrekking tot de regulering van Bitcoin en Co. openbaar worden en dus kwetsbaar zijn voor aanvallen.

Conclusie: XRP in afwachting – zullen Ripple en de SEC schikken?

Tot dusver heeft Ripple geen aanwijzingen of verklaringen gegeven die erop wijzen dat het een buitengerechtelijke schikking met de SEC nastreeft. Er wordt eerder een formele uitspraak verwacht in H1 2023, maar als de SEC inderdaad aangeeft bereid te zijn om nu een compromis te sluiten, zou een heroverweging kunnen beginnen om XRP eindelijk te bevrijden van het de facto verbod in Noord-Amerika dat voortvloeit uit de rechtszaak van de SEC. Maar wat de partijen achter gesloten deuren bespreken blijft onbekend. Dus voorlopig blijft de prijs van XRP on hold. Beleggers moeten echter 30 november in hun agenda markeren en dan in de gaten houden of een schikking tussen Ripple en de SEC de weg vrijmaakt voor een comeback van XRP.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*