Ripple (XRP) in Montenegro met proefproject voor staatsstalcoin

Ripple (XRP) heeft weer een land, Montenegro, gevonden om mee te werken aan een proefproject voor een digitale munt in staatseigendom (CBDC). Ripple begeleidt ook soortgelijke initiatieven in Bhutan en de Republiek Palau.

Ripple (XRP) is al ongeveer twee jaar bezig zijn betrokkenheid bij het segment van de Central Bank Digital Currency (CBDC) uit te breiden. Dit houdt verband met de hoop dat in de toekomst zeer verschillende landen op de technologie en expertise van Ripple zullen vertrouwen in hun plannen voor digitale staatsvaluta’s. In Bhutan en de Republiek Palau lopen sinds 2021 overeenkomstige Ripple-proefprojecten, en Montenegro heeft zich daar nu als Europese staat bij aangesloten.

Na een ontmoeting met Ripple CEO Brad Garlinghouse heeft de premier van Montenegro, Dritan Abazovic, via Twitter aangekondigd dat de centrale bank, de overheid en Ripple zullen samenwerken in een proefproject voor een CBDC of stablecoin. Vanuit Duits perspectief is dit ook interessant omdat Montenegro de euro als nationale munt gebruikt. Het is dus goed mogelijk dat het project resulteert in een e-euro waarvan de stabiliteit en de veiligheid door Montenegro worden gegarandeerd. In de EU wordt onder leiding van de Europese Centrale Bank gesproken over een e-euro als CBDC, waarover in het najaar van 2023 een besluit zou kunnen worden genomen.

Montenegro staat in principe open voor Bitcoin en co; het is zelfs toegestaan onroerend goed te betalen met crypto. De leiding van het dwergstaatje met iets meer dan 600.000 inwoners maakt graag vergelijkingen met landen als Luxemburg, Malta of Singapore, die er ook in geslaagd zijn de digitale transformatie te bevorderen door middel van financiële beleidsbeslissingen. Met Ripple als ervaren samenwerkingspartner en een e-euro zou Montenegro dergelijke succesverhalen kunnen herhalen, aldus berichten in de hoofdstad Podgorica. Officiële informatie over de details van de samenwerking met Ripple is echter nog niet beschikbaar.

Conclusie: Ripple als basis voor digitale staatsvaluta’s – XRP buiten beschouwing gelaten

Bij de beoordeling van de vorderingen van Ripple op het gebied van CBDC’s moet voor ogen worden gehouden dat de nu in totaal drie proefprojecten alle in zeer kleine landen plaatsvinden en dat geen ervan tot dusver tot tastbare resultaten heeft geleid. Verder belangrijk: terwijl Ripple zijn technologie zal bijdragen aan deze initiatieven, heeft XRP (voorlopig) geen plaats in de concepten. Een directe invloed op de prijscurve van XRP is dan ook niet te verwachten; de uitkomst van de mammoetrechtszaak tegen Ripple door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission blijft een voorspelbaar kritische factor. Maar Ripple slaagt er tenminste in om, zoals nu met Montenegro, imagopunten te verwerven door zijn inzet voor digitale valuta in staatseigendom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*