Ripple (XRP): Investeerdersadvocaat levert opnieuw scherpe kritiek op gedrag SEC

In de rechtszaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Ripple en XRP ging de eerste ronde naar het cryptobedrijf. Voor het begin van de verdere procedure beschuldigt beleggersadvocaat John Deaton de SEC van oneerlijk gedrag.

Wie zich verdiept in de juridische procedure van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Ripple (XRP) krijgt het gevoel dat de ambtenaren zich weinig transparant gedragen. Een nieuw voorbeeld hiervan is openbaar gemaakt door John Deaton op X (voorheen Twitter). Deaton vertegenwoordigt beleggers in XRP en heeft daarom toegang tot rechtbankdocumenten. Nu stelt hij een interne SEC-memo aan de orde die dateert uit 2018. Volgens dit memo zouden SEC-juristen destijds hebben aanbevolen om geen actie te ondernemen tegen Ripple.

Om dit in perspectief te plaatsen: de SEC spande in december 2020 een rechtszaak aan tegen Ripple en is van mening dat XRP moet worden beschouwd als een effect (“securities”). Het haalt met name XRP verkopen uit 2013 en 2014 aan als bewijs. Ripple had destijds en later informeel contact met vooraanstaande SEC-vertegenwoordigers om deze kwestie op te helderen. In 2018 was er ook de beruchte “Hinman speech” van de SEC, waarin Ethereum (ETH) carte blanche kreeg wat betreft regelgeving. Dus in de aanloop naar die toespraak had de SEC zeker gesproken over XRP en Ripple, zei Deaton.

Hoe kon de SEC dan pas in 2020 een aanklacht indienen, vraagt Deaton zich elders af. In werkelijkheid heeft het gedrag van de SEC de crypto-industrie nu jaren teruggezet en een “vagevuur” uitgelokt voor Ripple CEO Brad Garlinghouse. Deaton meldt ook meer dan 75.000 e-mails aan hem van XRP-investeerders die financiële problemen ondervinden tot op het punt van faillissement als gevolg van Ripple’s rechtszaak.

Juridisch gezien is de stand ondertussen dat SEC v. Ripple naar een tweede ronde gaat, waar een jury zich naar verwachting zal uitspreken over de verkoop van XRP aan institutionele beleggers. Daarnaast wil de SEC in hoger beroep gaan tegen de vooralsnog geldende beslissing dat XRP niet geldt als een categorie effecten.

Conclusie: SEC eeuwige nachtmerrie voor Ripple en XRP?

Natuurlijk verhullen vorderingen zoals die van Deaton de hoop dat de SEC alsnog zal buigen en de Ripple-zaak in de ijskast zal zetten. Maar daar zijn geen tekenen van – integendeel, SEC-chef Gary Gensler is nog steeds bereid om de strijd tegen XRP aan te gaan als voorbeeld voor andere cryptocurrencies. Voor Ripple en XRP betekent dit voorspelbaar een turbulent jaar 2024 met aanzienlijke risico’s op rechtszaken.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*