Ripple (XRP) met eigen koersrally – einde proces met SEC in zicht?

Ripple (XRP) heeft de afgelopen week tijdelijk een goede 40 procent winst in de prijscurve geboekt. De positieve uitschieter van XRP in een zwakke marktomgeving wordt verklaard door het laatste nieuws van de rechtszaak met de SEC.

Ripple (XRP) werpt zich deze dagen op als de altcoin van de week: In het weekend steeg XRP tijdelijk met 44 procent ten opzichte van de voorgaande zeven dagen – daarmee deed Ripple het qua prijsontwikkeling duidelijk beter dan alle andere cryptocurrencies in de top 50. De beloning voor deze ontwikkeling is de herwonnen 6e plaats voor XRP onder de meest gekapitaliseerde cryptocurrencies. Zijn directe concurrent in termen van marktkapitalisatie, Cardano (ADA), kon de rally van Ripple niet bijhouden en viel terug naar de 8e plaats. Volgens analisten is de koerssprong van XRP het gevolg van de laatste ontwikkelingen in de mammoetzaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Ripple.

Daar hadden de twee procespartijen iets meer dan een week geleden onafhankelijk van elkaar een vonnis aangevraagd. De SEC heeft Ripple in december 2020 aangeklaagd en eist schadevergoeding en boetes voor ongeoorloofde verkoop van XRP. Het bewijs hiervoor is de afgelopen 20 maanden echter mager geweest en de SEC heeft zich de laatste tijd meer laten opmerken met vertragingstactieken in het proces dan met overtuigende argumenten. Beleggers lijken steeds meer in te zetten op een positieve uitkomst van de procedure voor Ripple en XRP en bouwen posities op.

Ondertussen herinnerde Ripple CEO Brad Garlinghouse er in een tv-interview aan dat XRP in een betere positie verkeerde vóór het SEC-onderzoek dan nu. In reactie op de actie van de SEC hadden toonaangevende cryptobeurzen in de VS en Canada XRP van de beurs gehaald, waardoor de Noord-Amerikaanse activiteiten van Ripple grotendeels tot stilstand kwamen. Hier hopen beleggers op een comeback na het einde van de rechtszaak. In principe ziet Ripple zichzelf goed gepositioneerd om use cases in sectoren als DeFi en NFT’s in te vullen, naast zijn functie als brugvaluta in het internationale betalingsverkeer met XRP.

Conclusie: XRP met een tussentijdse high of duurzaam succes voor Ripple?

Bij de evaluatie van XRP mag u niet vergeten dat de marktgegevens hier een bovengemiddelde concentratie van grote beleggers (“walvissen”) laten zien. Pump-and-dump speculatie is dus niet onmogelijk met XRP. Anderzijds zeggen proceswaarnemers steeds vaker dat Ripple waarschijnlijk als winnaar uit het proces zal komen bij de SEC, door een schikking of met een “zwart oog”. Als deze voorspellingen uitkomen, zijn de kansen dat XRP daadwerkelijk zijn eigen momentum kan vasthouden niet slecht.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*