Ripple (XRP) met tussentijdse conclusie over soevereine digitale munteenheden (CBDC’s) zoals E-Euro

Ripple (XRP) is in het gesprek elke keer als staatseigen digitale valuta’s worden besproken in 2021. Nu trekt het cryptobedrijf zijn eerste wetenschappelijke conclusie over projecten zoals de E-Euro.

Niet alleen de Europese Centrale Bank (ECB) maakt zich nu al op voor een digitale versie (e-euro) die in de nabije toekomst aan de euro zal worden toegevoegd. Centrale banken over de hele wereld werken aan zogeheten centrale bank digitale valuta’s (CBDC), en China lijkt bijzonder ver gevorderd met zijn e-yuan. Op dit gebied is Ripple (XRP) ongeveer een jaar geleden begonnen met het agressief promoten van zijn technologie als basis voor CBDC’s. De proefprojecten van Ripple met Bhutan en Palau zijn de eerste tastbare resultaten. Nu heeft Ripple in een rapport samengevat waar CBDC’s internationaal staan en welke richtsnoeren nuttig zouden kunnen zijn.

Volgens het rapport zijn 87 centrale banken wereldwijd al begonnen met het zoeken naar oplossingen voor CBDC’s in 2021 en zouden zij theoretisch ongeveer 90 procent van het mondiale bruto nationaal product bestrijken. Omgekeerd lopen staten die CBDC’s niet serieus nemen, het risico bij internationale financiële transacties aan het kortste eind te trekken, met alle gevolgen van dien voor de lokale economie. Ripple eist, onder verwijzing naar academici, dat CBDC’s zo worden ontworpen dat zij onderling compatibel zijn.

De tweede hoeksteen van een CBDC, volgens Ripple, moet worden: Of het nu gaat om de e-euro of de e-dollar, digitale overheidsvaluta’s mogen niet beperkt blijven tot interbancaire transacties en institutionele gebruikers, maar moeten absoluut ook beschikbaar zijn voor de burgers. Argumenten zoals “financiële insluiting” in ontwikkelingslanden zijn even steekhoudend als concurrentievermogen.

Vanuit dit oogpunt gelooft Ripple dat er geen manier is om de privacy van CBDC’s op dezelfde manier te waarborgen als voor contant geld. Hiermee moet van meet af aan technologisch rekening worden gehouden en het systeem moet zo worden uitgevoerd dat de veiligheid er niet onder lijdt. Het zal geen verbazing wekken dat Ripple haar technologie bij uitstek geschikt acht voor alle genoemde uitdagingen voor CBDC’s en ook het energie-efficiënte principe van haar netwerk benadrukt.

Conclusie: Ripple wil doorslaggevende rol spelen in CBDC-sector

De internationale discussies over CBDC’s kwamen in 2019 in een stroomversnelling toen Facebook naar buiten trad met zijn Libra-project, dat centrale banken als een bedreiging zagen voor hun monetaire soevereiniteit. Facebook schrapte het project nadat het zijn naam had veranderd in Diem – maar CBDC’s zijn nog steeds relevant. Voor haar position paper wijst Ripple op haar samenwerking met het University Blockchain Research Initiative (UBRI) en de Digital Pound Foundation. Dit is om beschuldigingen van eenzijdige argumenten te voorkomen. Maar uiteindelijk blijft het rapport over de CBDC’s van Ripple een reclameprospectus, ook al gaat het in op kernvragen die centrale banken moeten beantwoorden: Zullen e-euro en co. op een gedecentraliseerde manier worden georganiseerd? Zullen zij ook de burger bereiken of zullen zij (in eerste instantie) voorbehouden blijven aan de grote spelers in de financiële wereld? Welke mate van privacy moeten CBDC’s garanderen?

Vanuit het perspectief van beleggers en de crypto-industrie kunnen CBDC’s synergie-effecten creëren, variërend van Ripple en andere crypto-ondernemers als dienstverleners tot een grotere acceptatie van cryptocurrencies in het algemeen. Daarom zou het de moeite waard moeten zijn de ontwikkelingen bij de CBDC’s op de voet te volgen. En Ripple is toch al even in het nieuws, zonder te hoeven reageren op de rechtszaak over XRP met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*