Ripple (XRP): Nieuws over de rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC)

Ripple (XRP) en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zijn sinds december 2020 in een juridische strijd verwikkeld. De eerste ronde ging naar Ripple, de tweede ronde begint nu. Beide partijen hebben een gezamenlijke motie ingediend.

Het succes van de Bitcoin ETF’s blijft zorgen voor een positieve stemming in de cryptoscene en sommige beleggers onderdrukken misschien potentiële problemen. Aan de ene kant zijn er recente berichten dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) juridische stappen voorbereidt tegen Ethereum (ETH). En dan is er de strijd van de SEC tegen Ripple (XRP), die al meer dan drie jaar aan de gang is en lange tijd als voorbeeldig werd beschouwd voor de positie van de autoriteit.

In SEC vs. Ripple was de eerste uitspraak in de zomer van 2023 in het voordeel van XRP. De rechtbank volgde de SEC niet in haar eis om XRP als een effect te classificeren. Ripple en de crypto-industrie vierden dit als een succes, omdat de SEC een tegenslag kreeg door op vergelijkbare wijze te argumenteren tegen andere altcoins. Maar de rechtbank heeft ook een tweede rechtszaak gepland om de status van XRP bij verkoop aan institutionele beleggers te verduidelijken.

Dat proces komt nu op stoom en advocaat James Filan houdt de zaak in de gaten via X. De SEC en Ripple hebben gezamenlijk verzocht om documenten die nu zijn ingediend voorlopig vertrouwelijk te behandelen en pas later op beperkte wijze openbaar te maken. De twee partijen in de procedure beloven een balans te bewaren tussen openbaar belang en geheimhoudingsverplichtingen. Ripple wil bijvoorbeeld zijn zakenpartners beschermen, terwijl de SEC misschien niet in haar kaarten wil laten gluren als het gaat om interne besluitvorming.

Het is nu ook duidelijk dat de deadlines voor de SEC en Ripple voor het indienen van moties, bewijsmateriaal en reacties morgen (22 maart) beginnen. Volgens het huidige schema zijn er verschillende fases gepland tot 20 mei. Als het proces geen verrassende wending neemt, zal er waarschijnlijk in de zomer een uitspraak worden gedaan. Noch de SEC noch Ripple hebben tot nu toe enige bereidheid getoond om een minnelijke schikking te overwegen.

Conclusie: SEC versus Ripple en XRP zal opnieuw de toon zetten

In de VS maakt de SEC dezer dagen duidelijk dat ze niet van plan is om de crypto-industrie over het algemeen vriendelijker te benaderen na de toelating van Bitcoin ETF’s. Ripple en XRP hebben al genoeg ervaring met de tegenwind van de SEC – maar zijn tot nu toe beloond voor het juridisch uitvechten van het geschil. Het valt nog te bezien wat er de komende twee maanden uit de SEC tegen Ripple zal komen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*