Ripple (XRP) ongeveer 100 procent gestegen – Pump and Dump?

Met koerswinsten van ongeveer 40 procent per dag tijdens het weekend, is Ripple (XRP) verrassend genoeg weer een van de interessante altcoins. Is dit om principiële redenen of is het speculatie?

Op zaterdag (30 januari) kwam de prijscurve van Ripple (XRP) plotseling in beweging en maakte binnen een uur plotseling een sprong van 50 procent in prijs. Sommige van de winsten vervielen vervolgens net zo snel, maar op zondag herhaalde XRP een vergelijkbaar spektakel. Vanaf vandaag, maandag, wordt XRP momenteel verhandeld op iets meer dan $ 0,57, ruwweg een verdubbeling van de waarde sinds vrijdag. Dit gebeurde allemaal in een omgeving waar Bitcoin (BTC) grotendeels stagneerde, op tijdelijke uitschieters na, en de miljardenrechtszaak van de US Securities and Exchange Commission (SEC) boven Ripple blijft zweven. Dus wat is er aan de hand met XRP?

Wordt Ripple het doelwit van gecoördineerde pump and dump?

Gerenommeerd crypto-expert Larry Cermak is er zeker van: wat er aan de hand is met XRP is te wijten aan een gezamenlijke inspanning van enkele duizenden speculanten. Cermak toont op Twitter een Telegram-groep waarin inmiddels al 200.000 leden coördineren onder het motto “Pump & Hold XRP”. Cermak’s verklaring voor de wilde prijsbewegingen van Ripple wordt ondersteund door het feit dat opwaartse en neerwaartse bewegingen binnen slechts een paar kwartier plaatsvinden en dus geen duurzame trend vertegenwoordigen. Tenminste sinds het GameStop aandeel met succes naar onrealistische hoogtes werd geleid door Reddit gebruikers onder de naam Wallstreetbets, heeft de financiële wereld zich verbaasd over dergelijke guerrilla acties. Dogecoin (DOGE) voelt het ook.

Is Ripple zich aan het juridische eindspel aan het ontworstelen?

Andere analisten zijn echter van mening dat XRP terecht weer in waarde stijgt. Zij wijzen op Ripple’s filing bij de SEC op vrijdag, waarin Ripple de aantijgingen tegen XRP probeert te weerleggen. Volgens de indiening is XRP geen effect (effecten) zoals de SEC beweert, maar moet het worden opgevat als een nutstoken en daarom niet onderworpen aan goedkeuring, zegt het. Ook is de prijsontwikkeling van XRP ruwweg gericht op Bitcoin en Ethereum, zo wordt verder aangehaald. Aangezien Bitcoin en Ethereum niet worden vervolgd door de SEC, zou Ripple ook een vrijbrief moeten krijgen, zegt het. Het argument van parallelle prijsontwikkelingen houdt bij nader inzien echter nauwelijks stand. Desondanks geven experts die het goed bedoelen voor XRP de voorkeur aan de stelling dat juridische vooruitgang in Ripple vs. SEC de prijs van XRP weer zal doen stijgen.

Conclusie: XRP momenteel zeer volatiel

Over het algemeen lijkt de veronderstelling dat XRP momenteel het speeltje van speculanten is, de meest waarschijnlijke verklaring voor de snelle prijssprongen. Voor u als belegger geldt echter in ieder geval het volgende: wie nu handelt in XRP, moet voorbereid zijn op een zeer volatiele markt waarin koerswinsten net zo snel kunnen uitdoven als ze zich eerder hebben opgebouwd. Want tot nu toe is er geen signaal van de SEC om toe te geven in het geschil met Ripple – en dit risico op een rechtszaak drukt zonder twijfel op XRP.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*