Ripple (XRP): overtreedt de Amerikaanse Securities and Exchange Commission zelf de wet?

De “rechtszaak van de eeuw” van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Ripple en XRP maakt emoties los. Nu denken sommige cryptoadvocaten zelfs dat de SEC de wettelijke grenzen overschrijdt met haar rechtszaak.

First things first: er is nog steeds geen uitspraak in de zogenaamde Ripple (XRP) rechtszaak, die de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) in december 2020 heeft aangespannen. In het steeds langer wordende wachten spelen crypto-advocaten scenario’s uit die verder gaan dan de toekomst van Ripple en XRP. De chief legal officer van cryptobeurs Coinbase, Paul Grewal, bracht de bal aan het rollen op Twitter. Coinbase wordt ook juridisch vervolgd door de SEC. Grewal stelt nu op basis van eerdere jurisprudentie van het Hooggerechtshof dat de SEC haar bevoegdheden overschrijdt en zelf wetten overtreedt met haar interpretatie van “investeringscontracten”.

Deze inschatting zet de advocaat van XRP-beleggers John Deaton aan tot verder juridisch nadenken. Ook op Twitter¬†zet Deaton uiteen dat hij het eens is met Grewal. Nooit eerder in de Amerikaanse geschiedenis is er een zaak geweest waarin een “investeringscontract” werd gesloten waarbij er geen sprake was van communicatie of belangengemeenschap tussen de contracterende partijen. Bovendien: nog nooit in de Amerikaanse geschiedenis zijn “beleggingscontracten” zo gedefinieerd als door de SEC dat ze ook van invloed zouden moeten zijn op secundaire markten zoals Coinbase. De SEC zou eindelijk aan zichzelf moeten toegeven, zegt Deaton, dat het probeert om juridische grijze gebieden van de crypto-industrie te reguleren met juridisch onhoudbare argumenten.

Realistisch gezien is het niet te verwachten dat de SEC overtuigd zal worden door de standpunten van haar tegenstanders. Maar wat Deaton aanhaalt als procespartij in de zaak Ripple en XRP klinkt al als voorbereiding op mogelijke beroepen. En Grewal voor Coinbase is waarschijnlijk bereid om het juridische geschil met de SEC helemaal naar het Constitutionele Hof te brengen. Beiden doen een beroep op Amerikaanse politici om de SEC en haar hoofd Gary Gensler in toom te houden. Er is echter weinig dat erop wijst dat dergelijke initiatieven de steun van een meerderheid zouden kunnen krijgen.

Conclusie: XRP en Ripple als voorbodes voor de crypto-industrie in de VS

De krachtmeting tussen de SEC en Ripple over XRP sleept zich voort, en we hebben je hier laatst verteld waarom deze wel eens tot in de herfst zou kunnen duren. De nevenverhalen in het wachten maken het duidelijk: Overal in de Amerikaanse crypto-industrie worden argumenten en bewijzen verzameld over hoe we de SEC een klinkende nederlaag kunnen bezorgen in de rechtszaal. Maar dit betreft toekomstige procedures en niet de zaak Ripple en XRP, die rijp is voor een uitspraak.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*