Ripple (XRP): uitspraak in rechtszaak tegen Amerikaanse Securities and Exchange Commission niet voor 2023

De rechtszaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Ripple (XRP) zal dit jaar niet eindigen met een vonnis. Beide partijen in het geding hebben gezamenlijk een tijdschema voor de verdere procedure ingediend.

Waarnemers van het proces hadden het al vermoed, nu is het officieel: Een uitspraak in het proces van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Ripple (XRP) is pas voor volgend jaar gepland. De opponenten hebben overeenstemming bereikt over een tijdschema voor het einde van de hoorzitting en de pleidooien in 2022. De deadline is 20 december 2022, zo maakte crypto-advocaat James Filan, die altijd goed op de hoogte is van de procedure, bekend via Twitter. Een vonnis voor of tegen Ripple is dus pas mogelijk in 2023, meer dan twee jaar na de aanklacht van december 2020.

Het was de afgelopen maanden al duidelijk geworden dat de SEC de procedure wil rekken. Deskundigen zien de strategie van de SEC als een poging om haar dreigende nederlaag uit te stellen. Advocaat Jeremy Hogan, die het proces ook observeert, spreekt op Twitter van een “worst-case scenario” voor Ripple. Hij heeft nog nooit een aanklager een proces zien blokkeren zoals de SEC. Meestal zijn het verdachten die er belang bij hebben tijd te winnen.

De SEC klaagt Ripple aan omdat het van mening is dat XRP vanaf 2014 zonder de nodige toestemming werd verkocht. De cryptocurrency van Ripple moet worden beschouwd als een “effect” en moet dus worden goedgekeurd. De SEC eist daarom een schadevergoeding van ten minste 1,3 miljard dollar. Ripple wijst de beschuldigingen categorisch van de hand en stelt dat XRP vergelijkbaar is met andere cryptocurrencies zoals Ethereum (ETH) en daarom legaal op de markt is gekomen. In het geval van Ethereum had de SEC in 2018 toegezegd af te zien van regulering van haar kant.

Voor Ripple gaf Chief Legal Officer Stuart Alderoty commentaar op de laatste ontwikkelingen via Twitter. Hij zegt dat de overeenkomst die nu met de SEC is bereikt over een bindend tijdschema in het proces welkom is omdat het de mogelijkheid van verdere loops niet openlaat. Hij bekritiseerde de SEC voor het misbruiken van haar positie. Hij zei dat het agentschap de 40 miljoen Amerikaanse burgers negeerde die tegoeden aanhouden in Bitcoin en Co. Maar net als Filan zag Alderoty alleen de juridische mogelijkheid om het mammoetproces ad infinitum te laten voortduren zonder overeenstemming over een tijdschema.

Conclusie: Voor XRP moet Ripple ook 2022 afvinken – komt de comeback in 2023?

Kort nadat de aanklacht bekend werd, schrapten de grote cryptobeurzen de notering van XRP in de VS en later ook in Canada. Dit betekent dat Noord-Amerika – hoewel het eigenlijk Ripple’s thuismarkt is – momenteel zakelijk gezien dood is, zoals CEO Brad Garlinghouse een week geleden ook toegaf. Maar Ripple is er vast van overtuigd dat een vrijspraak in 2023 zal leiden tot een schitterende comeback voor XRP. Beleggers moeten echter geenszins geloven dat geduld zich automatisch zal uitbetalen voor XRP tot volgend jaar. Zelfs vóór de rechtszaak van de SEC waren er al allerlei redenen om te twijfelen aan het succes van Ripple en XRP.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*