Tron (TRX) kopieert Terra (LUNA) en kondigt nieuwe stablecoin aan met 30% rente

In het Tron (TRX) ecosysteem zal op 5 mei een nieuwe stablecoin genaamd USDD zijn debuut maken. Het concept ervan bootst TerraUSD (UST) na, dat op bijtende kritiek is gestuit in de cryptoscene, naast andere details.

Tron (TRX) en zijn oprichter Justin Sun doen opnieuw de wenkbrauwen fronsen in de crypto-industrie. In een open brief heeft Justin Sun zelf de lancering aangekondigd van een nieuwe stablecoin in het Tron ecosysteem op 5 mei 2022. Dit wordt Decentralised USD (USDD) genoemd en garandeert zijn vaste 1:1 koppeling aan de US-dollar door middel van verfijnde algoritmen. Een dergelijk concept wordt ook bij Terra (LUNA) nagestreefd met TerraUSD (UST).

Alex Krüger, een crypto-expert met een groot bereik, geeft op Twitter sarcastisch commentaar op het plan van Tron en Justin Sun. Tron had bij de lancering in 2017 Ethereum (ETH) al tot op de whitepaper gekopieerd en herhaalt deze tactiek nu met betrekking tot Luna, aldus Krüger. Inderdaad, voor Justin Sun was het copy-paste principe aan de orde van de dag toen Tron werd opgericht. Maar bij USDD rijzen bovendien soortgelijke vragen als bij TerraUSD, waar het concept miljoenenweddenschappen uitlokt. Andere stablecoins zoals Tether (USDT) of USD Coin (USDC) beloven hun stabiliteit te garanderen door reserves in fiat en obligaties.

Om USDD op een veilige voet te krijgen met Tron, zal 10 miljard dollar aan reserves worden gevraagd van belangrijke vertegenwoordigers van de crypto-industrie, aldus een verklaring. Terra had onlangs 1 miljard US dollar bijeengebracht voor een nieuwe stichting en ziet TerraUST derhalve als goed toegerust voor ongewone marktsituaties. Critici zeggen: Als een stablecoin als TerraUST en in de toekomst Tron USDD in een situatie komen waarin activa op grote schaal moeten worden uitbetaald, kunnen ze hun stabiliteit verliezen en hun waarde tot nul terugbrengen. In de praktijk gebruikt TerraUST namelijk een garantie in LUNA voor elk nieuw token of zelfs voor elk token dat wordt ingewisseld, wat in de stresstest op wankele grond zou kunnen staan.

Heeft Tron wel een nieuwe stablecoin nodig?

TRX staat momenteel dicht bij de top 20 cryptocurrencies qua marktkapitalisatie met ongeveer 6,5 miljard dollar, en Tron staat nog steeds op de 7e plaats in de DeFi groeiruimte met 4 miljard dollar aan ingezet kapitaal, volgens gegevens van DeFiLlama. In het Tron ecosysteem is Tether (USDT) tot nu toe de dominante stablecoin geweest. Terra’s eigen dollar stablecoin in 2021 zorgde voor de doorbraak voor groot succes in het DeFi gebied, waar het ecosysteem nu nummer 2 staat achter Ethereum in termen van ingebracht kapitaal met bijna 30 miljard US dollar. Justin Sun en de Tron gemeenschap hopen blijkbaar USDD te gebruiken om hun marktaandeel in DeFi aanzienlijk te vergroten.

Waarom wordt Justin Sun weer actief voor Tron?

Tot nu toe zijn er geen toezeggingen bekend van de crypto-industrie om in het 10 miljard fonds voor USDD te storten. In ieder geval zijn waarnemers verbaasd dat Justin Sun zelf de reclametrommel roert. Sun had immers eind 2021 de functie van ambassadeur voor de eilandstaat Grenada bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) aanvaard en tegelijkertijd aangekondigd dat hij zich zou terugtrekken uit Tron. Onlangs kwam Justin Sun in opspraak nadat hij in een onderzoek werd beschuldigd van een lange lijst illegale activiteiten. Sun ontkent de onderzoeken, maar heeft geen bewijs geleverd voor zijn standpunt.

Conclusie: Tron USDD een enorme oplichterij met een aankondiging?

Justin Sun belooft vroege investeerders en supporters van USDD maar liefst 30 procent rente per jaar. De stablecoin zal niet alleen op de Tron-blockchain worden uitgegeven, maar ook in versies voor Ethereum en de BNB-keten. De rente zal in eerste instantie mogelijk worden gemaakt door de zelfbesturende reserves van Tron, aldus Sun. Het lijkt hem duidelijk dat de crypto-industrie eigenlijk goed voorzien is van verschillend ontworpen stablecoins en dat een nieuwkomer alleen kapitaal kan aantrekken met bovengemiddelde rendementen.

Denken we: De tot dusverre beschikbare informatie over USDD at Tron klinkt aantrekkelijk, maar laat bij nader inzien veel vragen onbeantwoord. De beruchte Justin Sun kan hier een project in gang zetten dat veel verliezers riskeert. 30 procent rente per jaar en 10 miljard dollar aan durfkapitaal voor USDD klinken gewoon te mooi om waar te zijn.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*