SEC tegen Ripple (XRP): Amerikaanse Securities and Exchange Commission blijft spelen voor tijd in de rechtszaak

Geen einde in zicht voor de juridische procedure van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Ripple (XRP): nu heeft de SEC zelfs een disciplinaire straf aanvaard om extra tijd te krijgen voor het verzamelen van bewijsmateriaal.

Bijna precies 16 maanden geleden liet Ripple (XRP) de crypto-industrie opschrikken met het nieuws dat het een aanklacht verwachtte van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De aanklacht werd vervolgens vlak voor Kerstmis 2020 openbaar – en sindsdien is Ripple feitelijk gestopt met zakendoen in de VS en Canada. De verwachtingen dat het proces deze zomer eindelijk zou kunnen worden afgesloten, vervliegen zomaar in rook. Omdat de SEC weer eens van een gelegenheid gebruik heeft gemaakt om de procedure te rekken.

In haar laatste beslissing maakt de New Yorkse rechter Sarah Netburn duidelijk dat ze geërgerd is aan de SEC, die op de laatste dag van een deadline een deskundigenrapport indiende. Maar ze geeft het rapport toe, nodigt Ripple uit om te reageren en beveelt de SEC om Ripple de kosten te vergoeden. Netburn noemt de zet van de SEC “ongepast gedrag”. Zij had de afgelopen maanden al geprobeerd de mammoetprocedure te versnellen.

In de tussentijd zien proceswaarnemers de kansen van Ripple op de overwinning toenemen. Omdat de SEC niet onomstotelijk kan verklaren waarom ze tot eind 2020 heeft gewacht om Ripple met XRP aan te klagen. Tegen die tijd had de autoriteit bijvoorbeeld Ethereum (ETH) al vrijgesteld van een registratieverplichting volgens de regels voor effecten. Maar de SEC wil bewijzen dat Ripple in 2014 goedkeuring had moeten krijgen voor de verkoop van XRP. Ripple daarentegen ziet XRP en Ethereum als vergelijkbaar en kon aantonen dat het intern had nagedacht over een mogelijke vergunningsplicht voor XRP. Advocaat Jeremy Hogan bijvoorbeeld, die het proces op de voet volgt, schrijft op Twitter over een “zwakke positie” van de SEC.

Ondertussen heeft collega-advocaat James Filan, ook een bekend waarnemer van het proces, op Twitter zijn tijdsverwachtingen voor de procedure bijgewerkt. Volgens Filan zouden de hoorzittingen en onderhandelingen tot oktober of november 2022 kunnen aanslepen. Volgens Filan is een vonnis dit jaar niet te verwachten. Filan had echter onlangs ook opgemerkt dat de argumenten van de SEC tegen Ripple opraken vanwege XRP en dat het tijdspel van de autoriteit duidelijk was.

Conclusie: Ripple moet geduld hebben – SEC in de problemen

Nog maar enkele dagen geleden had Brad Garlinghouse, CEO van Ripple, gesproken over een “buitengewoon goed” verloop van het proces, maar hij noemde ook de “langzaam malende molens” van de rechterlijke macht. Het lijkt erop dat er nog geduld nodig is totdat de status van Ripple (XRP) wordt beslist door de rechtbanken in de VS. Maar als de SEC, die anders zo zeker is van de overwinning, niet met een andere troef komt, zal ze waarschijnlijk moeten rekenen met geen groot juridisch succes tegen Ripple en XRP.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*