Ripple (XRP) is overeengekomen samen te werken met de centrale bank van Montenegro om een door de staat gegarandeerde digitale munt (CBDC) te testen in de Balkanstaat. Het is de bedoeling dat de euro wordt nagebootst.
Ripple (XRP) heeft na zijn rally in maart tot nu toe in april een prijsniveau van meer dan 0,50 US dollar weten vast te houden. Dat is een teken van kracht voor de altcoin, die in de VS juridisch wordt aangevochten door de Securities and Exchange Commission (SEC). Nu kan Ripple zich via een persbericht afleiden, althans tijdelijk, van de mammoetrechtszaak in New York. Want een losjes overeengekomen samenwerking met Montenegro begin dit jaar is voor Ripple een officieel proefproject geworden. De partner is de Centrale Bank van Montenegro.
Het doel van de samenwerking is het ontwikkelen en testen van een digitale staatsmunt (CBDC). Montenegro, met zijn 600.000 inwoners, gebruikt sinds 2002 de euro als nationale munt, hoewel het nog geen deel uitmaakt van de EU. Aangezien het werk aan een e-euro onder de paraplu van de Europese Centrale Bank langzaam vordert, zou Montenegro zo het eerste land kunnen worden waar de euro digitaal in kaart wordt gebracht met staatsgarantie en verantwoordelijkheid. Het hoofd van de Montenegrijnse centrale bank, Radoje Zugic, zei dat ze de nationale en internationale trends in financiën in de gaten houden en dat ze “een efficiënt financieel systeem willen versterken” door middel van een CBDC. Ripple wijst op meer dan 100 landen wereldwijd die geïnteresseerd zijn in een soevereine digitale munt. Voor Ripple en XRP zijn naast Montenegro ook de Republiek Palau en Bhutan samenwerkingspartners voor CBDC-projecten.
Ripple en de centrale bank hebben tot nu toe gezwegen over technologische details. Een terugkerend discussiepunt voor CBDC’s is of de stablecoins in staatseigendom anoniem gebruik voor burgers mogelijk moeten maken zoals bij contant geld. Een ander twistpunt is of een CBDC daadwerkelijk gedecentraliseerd moet zijn zoals Bitcoin (BTC) op basis van een blockchain of dat er een centraal kantoor in het netwerk moet komen dat transacties kan tegenhouden of corrigeren.
Conclusie: Ripple breidt inzet voor CBDC’s uit
Toen Ripple vorig jaar zijn tiende verjaardag voor XRP vierde, werden CBDC’s geïdentificeerd als een groeimarkt. De inzet lijkt zijn vruchten af te werpen nu partners als Montenegro geen last hebben van de Amerikaanse kwesties voor XRP en Ripple zich kan verheugen op erkenning van de hoogste autoriteiten. Een spannende ontwikkeling voor de crypto-industrie is dat in Montenegro binnenkort een door de centrale bank gesteunde e-euro wordt gelanceerd, ook al is de Balkanstaat geen lid van de eurozone en mag hij dus zelf geen euro’s drukken.
Leave a Reply