Ripple (XRP) zet zich in voor klimaatbescherming

In de discussies over Bitcoin en Co. laait de kritiek op de energievretende technologie steeds weer op. Ripple (XRP) wil punten scoren in de publieke perceptie met klimaatbescherming als doel.

Het grootste en meest urgente probleem bij Ripple (XRP) is onbetwist de rechtszaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), die een schadevergoeding van minstens 1,3 miljard Amerikaanse dollar eist. Maar Ripple probeert tegelijkertijd publiekelijk uit zijn defensieve modus te komen en de media in te gaan met andere zaken. Nu heeft het daarvoor de beperking van de klimaatverandering en duurzaamheid in de crypto-industrie uitgekozen. Getiteld “Duurzaamheid van Cryptocurrencies: The Way Forward”, beschrijft Ripple haar inspanningen en voorstellen in een blog post.

Volgens de post zijn Ripple en XRP in 2020 al een samenwerking aangegaan met Energy Web (EW) en Rocky Mountain Institute (RMI) om klimaatvriendelijke blockchains te promoten. Daarmee zien zij zichzelf als pioniers en beloven zij hun koolstofvoetafdruk uiterlijk in 2030 tot nul terug te brengen. De volgende stap in de inspanning om Ripple en XRP “groen” te maken, is nu toetreding tot het Crypto Climate Accord, een alliantie van crypto-bedrijven, milieuorganisaties en de VN. Deze alliantie wil bereiken dat blockchains tegen 2025 volledig overschakelen op hernieuwbare energie. Het eerste punt is de ontwikkeling van een uniform systeem dat op transparante wijze de CO2-voetafdruk van blockchains meet. Voor Bitcoin, bijvoorbeeld, is deze berekening complexer dan vaak wordt beweerd.

Ripple waarschuwt dat met de huidige massale adoptie van cryptocurrencies zoals XRP, de weg voor de toekomst al is ingeslagen vanuit het oogpunt van klimaatverandering. Er is dringend behoefte aan bewustmaking van de problemen en praktische oplossingen. Het Crypto-klimaatakkoord wil de hele crypto-industrie ertoe verplichten om tegen 2040 hernieuwbare energiebronnen te gebruiken. Begeleidende maatregelen zijn onder meer de ondersteuning van milieuprojecten of, bij voorbeeld, afkoopsommen voor het gebruik van fossiele energiebronnen.

Conclusie: Ripple met belangrijk onderwerp, maar onzekerheid rond XRP blijft

Ripple heeft in het algemeen gelijk dat de thema’s milieu en klimaatbescherming nog steeds een obstakel kunnen vormen voor de verdere verspreiding van Bitcoin en Co. De honger naar energie, vooral van het Proof-of-Work protocol en de miners die ermee werken, kan niet worden genegeerd. Mogelijke keurmerken zoals “groene Bitcoin” zijn vergelijkbaar met zelfverbintenissen in andere industrieĆ«n als benadering om innovatie aan te tonen.

Maar XRP heeft op dit moment een heel ander probleem: het vertrouwen van beleggers zou systematisch zijn misbruikt, en Ripple staat terecht als verantwoordelijke. Dit maakt het moeilijk – zo niet onmogelijk – om te geloven dat Ripple momenteel het voortouw neemt op het gebied van klimaatverandering.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*