Ongeveer 10 procent van de Bitcoin-mijnbouw gebeurt in Rusland, maar tot nu toe heeft Moskou de regulering van de crypto-industrie vermeden. Nu komen er wetgevingsvoorstellen van het Ministerie van Financiën, die politieke interpretatie uitlokken.
Rusland beheerst momenteel het wereldnieuws vanwege zijn escalerende Oekraïne-beleid. Tegelijkertijd gebeurt er echter iets in de officiële houding van Moskou ten opzichte van Bitcoin en Co. Jarenlang heeft het door president Vladimir Poetin autoritair geregeerde land vermeden om transparante regels op te stellen voor investeerders, cryptobeurzen en miners. Maar in de afgelopen weken is het ministerie van Financiën naar voren gestapt en heeft het voorgesteld de ontwikkeling van technologie in de cryptocurrency-sector toe te staan. Tegelijkertijd eiste de Russische Centrale Bank echter dat het delven van Bitcoin en transacties in cryptocurrencies zouden worden verboden. Daarom kwam Poetin zelf tussenbeide en drong er bij de twee staatsautoriteiten op aan een compromis te vinden. Nu heeft het ministerie van Financiën, volgens zijn eigen persbericht, gisteren (maandag) wetsvoorstellen opgesteld. Als Rusland niet bezig was een oorlogsstoker te worden in Oekraïne, zou de voorgestelde stuwkracht van de crypto-regulering waarschijnlijk een vrij onvoorwaardelijk applaus krijgen van de crypto-scene.
Want in feite lijkt het wetgevingspakket – dat nog niet is aangenomen – open te staan voor de crypto-industrie. Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies moeten officieel worden geclassificeerd als “beleggingsvehikels”. Cryptobeurzen worden verplicht een identiteitscontrole van hun klanten in Rusland te eisen. Met deze KYC en een doorstaan online beleggingsrisicotest zouden burgers dan jaarlijks tot 600.000 roebel (6.580 euro) in cryptocurrencies mogen beleggen. Banken zouden stortingen en opnames in fiat naar cryptoplatforms mogen ondersteunen. Crypto als betaalmiddel zou verboden worden. Er zou belasting worden geheven op het delven van Bitcoin en andere cryptocurrencies zoals Ethereum (ETH), maar er zou rechtszekerheid worden gegarandeerd. Rechtspersonen, zoals bedrijven en institutionele beleggers, zouden volgens het voorstel van het ministerie van Financiën zelfs onbeperkt in crypto mogen beleggen.
Deze details, die nu openbaar zijn gemaakt, passen waarschijnlijk in wat Poetin van plan is. De almachtige president had immers onlangs gezegd dat Rusland concurrentievoordelen had voor de crypto-industrie door energieoverschotten en gekwalificeerd personeel en daar rustig gebruik van moest maken. De bezwaren van de centrale bank vinden nu weerklank als het gaat om Bitcoin en co. als betaalmiddel. Westerse centrale banken willen ook koste wat het kost hun monetaire soevereiniteit behouden.
Russisch leger staat op het punt Oekraïne binnen te vallen – Bitcoin-prijs stort in
Zoals ik al zei: In rustige tijden zouden de officiële Russische initiatieven voor een gematigde regulering van de crypto-industrie de prijscurve van Bitcoin waarschijnlijk naar positief gebied hebben gestuurd. Maar de realiteit in Oost-Oekraïne en de diplomatieke erkenning door Rusland van de separatistische gebieden in de Donbass deden de Bitcoin vannacht met ruim 6 procent dalen. De afgelopen zeven dagen is de Bitcoin, de belangrijkste valuta op de cryptomarkt, met 16 procent gedaald, en de oorlogsdreiging was er beetje bij beetje ingeprijsd. De mantra van een “apolitieke Bitcoin” waarop zo vaak een beroep wordt gedaan, kan hoe dan ook niet worden volgehouden, zoals met name het voorbeeld van El Salvador aantoont.
In het geval van Rusland heeft de op handen zijnde aanvaarding van Bitcoin door de staat vaak verstrekkende gevolgen. De sancties waarmee de VS en de westerse bondgenoten dreigen, omvatten ook de uitsluiting van Rusland van het internationale betalingssysteem Swift. Door een dergelijke maatregel is Iran momenteel afgesneden van internationale monetaire transacties en handel – en lijdt het zichtbaar onder de gevolgen daarvan. Als Rusland plotseling geen toegang meer zou hebben tot Swift, zou Bitcoin een optie zijn om grensoverschrijdend zaken te doen. Gedeeltelijk is dit reeds de manier waarop de energiehandel op het oostelijk halfrond zou moeten verlopen. In een dergelijke interpretatie zou de nieuwe sympathie van Moskou voor de Bitcoin een voorbereiding zijn op een uitweg uit de strenge sancties van het Westen.
Conclusie: wereldpolitiek doet Bitcoin beven – gevolgen moeilijk te voorspellen
De Amerikaanse president Joe Biden heeft reeds de term van een op handen zijnde “derde wereldoorlog” gebruikt in verband met de militaire opbouw van het Rode Leger, en de situatie ter plaatse in Oekraïne is meer dan nerveus. Deze situatie weegt op de financiële markten wereldwijd en dus ook op de cryptomarkt, aangevoerd door Bitcoin. Er is geen snelle opluchting in zicht. In deze omgeving kunnen de door het Russische ministerie van Financiën voorgestelde cryptowetten niet worden afgedaan als apolitiek, maar zouden ze bijbedoelingen kunnen hebben die het imago van Bitcoin zullen aantasten.
Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.
Leave a Reply