Smart Contracts bij IOTA – Bubbel of Concurrentie voor Ethereum?

Vorige week bracht IOTA Smart Contacts in een betaversie uit op het testnet. Sindsdien woedt er een discussie over het werkelijke potentieel van IOTA met deze functionaliteit.

Enkele dagen geleden vierde de IOTA Foundation euforisch de lancering van slimme contracten in een gedecentraliseerde testomgeving. In interviews deed een zin van IOTA-baas Dominik Schiener de mensen opveren en opletten: IOTA is geen Ethereum moordenaar. Toch zijn Ethereum (ETH) en het bijbehorende ecosysteem de maat van alle dingen als het gaat om slimme contacten in termen van marktkapitalisatie en aantal use cases. Concurrenten zoals Solana (SOL) of Polkadot (DOT) zijn daarom van nature gericht op Ethereum. Dus wat bedoelt Schiener als hij IOTA van deze vergelijking distantieert?

De bekende IOTA-Ethereum fan Linus Naumann heeft op Reddit een veelbesproken poging gepubliceerd om IOTA smart contracts en Schiener’s uitspraken uit te leggen. In essentie verduidelijkt Naumann hoe het concept in IOTA verschilt van Ethereum en. Co. Om capaciteitsproblemen op te lossen, gebruiken DeFi-projecten bijvoorbeeld een tweede blockchain bovenop die van Ethereum met hun slimme contracten, die laag 2-oplossingen worden genoemd. IOTA, aan de andere kant, streeft ernaar om een laag 0 te worden, d.w.z. om zijn Tanglenet onder de Ethereum blockchain te duwen.

Op deze manier zou IOTA zichzelf openstellen voor alle andere blockchains en hen in staat stellen om slimme contracten te gebruiken in hun gebruikelijke programmeertalen en ook om hun eigen munten vast te houden. Dergelijke oplossingen zouden profiteren van de vrijheid van vergoedingen in Tanglenet en van de grote flexibiliteit. Schiener’s woorden over dat IOTA geen Ethereum killer is moet daarom worden geïnterpreteerd als dat IOTA een Ethereum enabler wordt. Schiener lijkt blij te zijn met deze steun, althans hij heeft de bijdrage van Naumann aanbevolen via een tweet.

Argumentatie over slimme contracten in IOTA verzwakt

Deels direct in zijn essay, deels in de commentaren, geeft Naumann ook aan waar de obstakels voor IOTA smart contracts liggen:

1. Op dit moment draaien IOTA smart contracts alleen onder IOTA 2.0 in het gedecentraliseerde DevNet. De IOTA Foundation wil binnenkort ook slimme contracten onder IOTA 1.5 in Tanglenet mogelijk maken – maar dit wordt bemoeilijkt door de centrale coördinator. Naumann voedt de hoop dat IOTA 2.0 voor het mainnet er al in 2022 zal komen. Andere deskundigen zijn niet zo optimistisch over de streefdatum en gaan uit van 2023. Maar het blijft duidelijk: zonder decentralisatie heeft IOTA geen echte kans om externe projecten te laten aanmeren.

De veelgeroemde vrijheid van vergoedingen in IOTA moet worden gehandhaafd in een gedecentraliseerd Tanglenet via Mana. Maar zelfs het ingewikkelde Mana-systeem bevindt zich nog maar in de testfase en sceptici geloven dat Mana in de praktijk een monetaire waarde zal ontwikkelen. Naumann geeft toe: Mana is nodig om netwerkpunten met een hoge capaciteit op IOTA te laten draaien, wat essentieel wordt voor het verbinden van externe slimme contracten. Mana wordt toegewezen afhankelijk van IOTA 2.0 credits. Kortom, zonder investeringen in IOTA zullen de voordelen van het toekomstige gedecentraliseerde Tanglenet niet volledig worden gerealiseerd.

Conclusie: Nog veel struikelblokken voor IOTA slimme contracten

Naumann slaagt erin het theoretische potentieel van slimme contracten met IOTA op een begrijpelijke, ongeagiteerde en objectieve manier te beschrijven. Omdat hij voorspelbare moeilijkheden niet uit de weg gaat, is zijn artikel een duidelijke aanbeveling voor IOTA investeerders. Maar zelfs Naumann kan de essentie van IOTA niet veranderen: De praktische uitvoering van ambitieuze doelstellingen in het ontwikkelingswerk aan IOTA 2.0 loopt achter op alle tijdschema’s, en decentralisatie is een soort laatste tegenstander voor IOTA geworden. Bovendien stelt Mana voor om via de achterdeur vergoedingen in te voeren in IOTA 2.0.

Zal een volledig IOTA-pakket voor slimme contracten in 2022 of, realistischer, 2023 genoeg zijn om Ethereum 2.0, Solana, Polkadot en anderen aan te trekken, aan te vullen of er zelfs mee te concurreren? Professionele twijfels zijn zeker toegestaan, ook al worden ze niet graag gehoord in de IOTA gemeenschap, zoals de ervaring heeft uitgewezen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*