Taart DeFi: Julian Hosp’s project is doelwit van BaFin

Julian Hosp is weer eens in het nieuws: de even drukke als controversiële crypto-ondernemer heeft met zijn nieuwe project Cake DeFi de federale financiële toezichthouder (BaFin) tot een onderzoek geprovoceerd.

Julian Hosp is niet alleen bekend als een kleurrijke hond in de Duitse crypto scene. Zijn betrokkenheid bij het Lyoness-project rook verdacht veel naar een piramidespel, zijn betrokkenheid bij TenX eindigde met een knal en een ruzie. Critici beschuldigen Hosp ervan steeds weer klanten te werven met valse beloften. Zo werd Cake DeFi als nieuw project van Julian Hosp bijna automatisch onder de loep genomen door deskundigen. Dit wantrouwen wordt nu bevestigd door een waarschuwing van de Bundesanstalt für Finanzaufsicht (BaFin). Volgens de BaFin is Cake Pte. Ltd., de onderneming achter Cake DeFi, zonder vergunning actief in Duitsland en is daarom een onderzoek gestart. Consumenten worden door de BaFin gewaarschuwd geen beleggingen op internet te doen zonder grondig onderzoek; er is algemeen sprake van “poging tot fraude”.

Bij Cake Pte. Ltd., gevestigd in Singapore, staat Julian Hosp genoteerd als oprichter en CEO. Cake DeFi daarentegen vermeldt Duitsland niet op de lijst van landen waar geen diensten kunnen worden aangeboden. De website van Cake DeFi is ook beschikbaar in een Duitstalige versie en uit webgegevens blijkt dat ongeveer 20 procent van de oproepen uit Duitsland komt. Er kan derhalve worden aangenomen dat Cake DeFi zich concentreert op het lokken van Duitse klanten.

Ondertussen schrijft Cake DeFi op Twitter kort en bondig dat het op de hoogte is van de BaFin-kennisgeving. Cake DeFi is echter in Singapore gevestigd en volgt dus het wettelijke kader aldaar. Julian Hosp reageerde ook op de BaFin-waarschuwing met een korte video. Hij weet niet wat BaFin te bekritiseren heeft. De fondsen van Cake DeFi zijn veilig, de diensten zullen niet worden stopgezet. Taart DeFi’s advocaten zullen de zaak afhandelen, zei Hosp. Hij herinnerde eraan dat de BaFin al eerder had gewaarschuwd tegen Binance, Bybit en andere cryptobedrijven, zonder dat dit verregaande gevolgen had.

Conclusie: Deposito’s bij Cake DeFi nog veilig?

Cake DeFi zegt meer dan 410.000 gebruikers te hebben en meer dan 700 miljoen dollar aan activa te beheren. Met methodes als staking, lending en liquidity mining wil Cake DeFi bovengemiddelde rendementen behalen op de deposito’s van klanten. Of dit plan in de praktijk werkt, is omstreden. De waarschuwing van BaFin tegen Cake DeFi zal waarschijnlijk geen snelle oplossing zijn geweest; de autoriteit gaat gewoonlijk grondig te werk. Onze relatie met het Julian Hospitaal is bepaald niet harmonieus. Maar om eerlijk te zijn willen we ook vermelden dat Hosp ons onlangs heeft geholpen met onderzoek om te ontdekken wat er gebeurde met miljoenen aan activa bij TenX.

Evenals de BaFin willen wij u als Duitse belegger echter adviseren niet in Cake DeFi te beleggen. En als u er al hebt belegd, zou het waarschijnlijk zinvol zijn om uit voorzorg deposito’s van Cake DeFi terug te trekken. De ervaring leert dat conflicten tussen de crypto-industrie en toezichthouders meestal eindigen in het voordeel van de toezichthouders – dat is wat Cake DeFi hier nu dreigt te doen met Julian Hosp.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*