Bij Terra (LUNA) werd een voorstel om een poging te doen het ecosysteem na de crash nieuw leven in te blazen, bij stemming goedgekeurd. In het proces zal de stablecoin UST, waarmee de ramp begon, worden opgeheven.
De stemgerechtigde gemeenschap van Terra (LUNA) heeft besloten: 65,5 procent stemde voor een “wedergeboorte” van het ecosysteem. Dit voorstel werd een week geleden door Terra-oprichter Do Kwon ingediend. De stablecoin UST (TerraUSD), die algoritmisch aan LUNA is gekoppeld, verloor in de tweede week van mei zijn 1:1 koppeling aan de Amerikaanse dollar, wat een desastreuze kettingreactie teweegbracht. Daarom is de nieuwe Terra opzettelijk zonder UST. Vanuit technologisch oogpunt zal de nieuwe start worden geïmplementeerd door een harde vork die voor vrijdag is gepland.
Het valt nog te bezien of het vroegere Terra met UST nog voldoende medestanders zal vinden om zijn netwerk in stand te houden. LUNA is in waarde gedaald tot een fractie van een cent en UST staat genoteerd op iets minder dan 10 cent. In totaal is in een paar dagen tijd minstens 40 miljard dollar aan kapitaal gezonken in de crash, waarvan de schokgolven over de hele cryptomarkt hebben gerimpeld.
Heeft de nieuwe Terra een realistische kans?
Volgens de ontwerpresolutie zal vrijdag een momentopname worden gemaakt voor de lancering van het nieuwe Terra 2.0. Een tweede momentopname op 7 mei moet de situatie vóór de neerwaartse spiraal aantonen. Deze twee momentopnamen vormen de basis voor de manier waarop LUNA 2.0 via airdrop wordt verspreid. 35 procent gaat naar degenen die LUNA vóór de crash in handen hadden en 10 procent naar al degenen die nu nog LUNA hebben. Degenen die vóór de crash UST hadden opgericht via het anker van het DeFi-protocol, komen in de pool die recht heeft op 10 procent van alle nieuwe LUNA. Nog eens 10 procent zal worden verdeeld onder degenen die nog steeds in het bezit zijn van UST. De resterende 30 procent van alle nieuwe LUNA gaat in een “communautaire pool”, waaruit stimulansen voor met name ontwikkelaars moeten worden gecreëerd.
De distributieregeling legt de nadruk op het bevoordelen van LUNA- en UST-portefeuilles met kleinere tegoeden en het proportioneel minder geven van zogenaamde walvissen met grote tegoeden. Een tweede basisidee is dat het nieuwe LUNA van meet af aan alleen in beheersbare tranches op de open markt zal komen en dat het merendeel van de toewijzingen gebonden zal zijn aan aanhoudperioden of alleen in de komende twee jaar zal plaatsvinden. Deze aanpak lijkt zinvol om te voorkomen dat de vrije markt wordt overspoeld met de nieuwe LUNA.
Enkele tientallen ontwikkelaarsteams die voorheen onder LUNA werkten, hebben zich uitgesproken voor de nieuwe start en willen nu hun projecten verankeren in het nieuwe Terra ecosysteem. Dit betekent dat het nieuwe LUNA vanaf het begin verschillende DApps zal kunnen aanbieden en ook kan verwijzen naar een bewezen blockchain. Maar of dit voldoende is om vers kapitaal aan te trekken voor de zwaar belaste merknaam Terra is de existentiële vraag. Het kan waarschijnlijk alleen worden beantwoord wanneer grote cryptobeurzen de nieuwe LUNA noteren en er een vrije markt ontstaat.
Conclusie: LUNA probeert een comeback te maken – een experiment in een klasse apart
Critici in de discussie over LUNA 2.0 zien in het plan mogelijk ook een poging om de achtergrond van de miljardencrash te verdoezelen. Do Kwon ontkent dergelijke beschuldigingen via zijn Twitter-account en voert in plaats daarvan keer op keer aan dat Terra veel meer was dan alleen UST. Er zijn echter tekenen van een gerechtelijk onderzoek naar de incidenten in Korea en de VS. In de tussentijd zullen investeerders en de crypto-industrie met spanning afwachten of Terra er daadwerkelijk in zal slagen om als een feniks uit de as te herrijzen of zal eindigen als een lamme mislukking.
Leave a Reply