Tezos Blokketen als basis voor het testen van de Franse E-Euro

Uit Frankrijk komt het nieuws dat de Blockchain of Tezos (XTZ) daar wordt uitgeprobeerd om een staat E-Euro te testen. Het project wordt uitgevoerd door een filiaal van de commerciële bank Société Générale en de ontwikkelaars van Nomadic Labs.

In de eurozone is het Frankrijk dat het tempo bepaalt voor de mogelijke invoering van een E-Euro. De centrale bank in Parijs had in het voorjaar al een aanbesteding gepubliceerd om projectpartners te vinden. Twee van hen, Nomadic Labs en Société Générale, willen nu de Tezos Blockchain (XTZ) gebruiken om te laten zien hoe een E-Euro zou kunnen werken als een Central Bank Digital Currency (CBDC) voor interbancaire transacties. Dit is volgens een persbericht van Nomadic Labs, een in Frankrijk gevestigd ontwikkelingsbureau dat zich richt op Tezos.

Tezos Blockchain als ideale oplossing voor E-Euro?

Volgens Nomadic Labs heeft Société Générale, via haar start-up tak Forge, de Tezos Blockchain geselecteerd om verschillende redenen. De eigen blokketen van Tezos scoort punten via het Proof-of-Stake protocol en een eenvoudige programmeertaal voor Smart Contracts. Het Franse project heeft echter niets te maken met de crypto-valuta XTZ. Het gaat om de Tezos-blokketen als technologische basis voor een CBDC. Interessant in deze context: volgens Tezos wordt ook in Oekraïne een vergelijkbaar concept getest.

In Frankrijk heeft de centrale bank verschillende andere commerciële banken en ontwikkelingsagentschappen aangewezen om een e-euro te testen. Of de aanpak van Nomadic Labs en Société Générale uiteindelijk succesvol zal zijn, is dan ook de vraag. Want één ding is verrassend: in andere landen zoals Zweden zijn ze ook vergevorderd op het gebied van een CBDC, maar vertrouwen ze meestal op een gecentraliseerd netwerk om een door de staat gesteunde digitale valuta te testen. De blokketen van Tezos daarentegen is openbaar en gedecentraliseerd, en interventie door hogere autoriteiten zoals de centrale bank is in principe uitgesloten.

Conclusie: De E-Euro is slechts een kwestie van tijd?

Uit de gelederen van de Europese Centrale Bank (ECB) komen steeds meer stemmen die erop aandringen dat het idee van een E-Euro werkelijkheid wordt. Frankrijk positioneert zich met zijn nationale initiatief als het land dat het voortouw zou kunnen nemen in haalbaarheidsstudies. Maar iedereen die de scepsis van sommige centrale bankiers kent, weet ook dat als de euro komt, hij niet zonder een centraal kantoor kan. Maar in landen als Oekraïne, waar het vertrouwen in de nationale munt is geschokt, zou een gedecentraliseerde aanpak de overhand kunnen krijgen. Tezo’s kunnen zich er zeker op verheugen om te worden geclassificeerd als stabiel, veilig en flexibel genoeg door middel van slimme contracten om herhaaldelijk in de discussie over CBDC’s te worden genoemd.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*