Tron (TRX) wordt nummer 3 onder deFi ecosystemen – Stablecoin USDD stelt stimulansen in

Tron (TRX) is opgeschoven naar de derde plaats in de DeFi divisie achter Ethereum (ETH) en de Binance Smart Chain. De eigen stablecoin USDD, waarvan het concept stof tot nadenken geeft, geeft een duidelijke impuls.

Het belang van Tron (TRX) voor het DeFi segment van de crypto-industrie neemt zienderogen toe – en de reden daarvoor doet waarschuwend denken aan Terra (LUNA). Op Tron is begin mei, zoals aangekondigd, de algoritmische stablecoin Decentralised USD (USDD) gelanceerd. USDD trekt herkenbaar DeFi kapitaal naar TRX, de cijfers van DeFiLlama tonen Tron als de nieuwe nummer drie onder de ecosystemen. Iets minder dan 6 miljard dollar TVL (Total Value Locked) is nu bij DeFi voor Tron, een stijging van bijna 50 procent in de afgelopen maand. Top-ranked Ethereum (ETH) leed onder een daling van 30 procent in TVL over dezelfde periode, en de nummer twee Binance smart chain daalde met 26 procent.

De beruchte oprichter van Tron, Justin Sun, viert het momentum via Twitter. In een tweet legt hij de nadruk op de 600 miljoen Amerikaanse dollars die de nieuwe USDD stablecoin al vertegenwoordigt. Het concept van de nieuwe stablecoin kopieert Terra’s spectaculair gecrashte UST. Als algoritmische stablecoin wordt USDD verondersteld zijn 1:1 koppeling aan de US dollar te verzekeren door TRX van dezelfde waarde te verbranden voor de uitgifte van nieuwe USDD. Als er daarentegen weer USDD worden vrijgegeven, zorgt het automatische mechanisme ervoor dat Tron in dezelfde waarde wordt gegenereerd. Bij Terra en UST vertoonde het algoritme zwakte bij hoge belasting en leidde vervolgens binnen enkele dagen tot de ineenstorting van het ecosysteem.

Tron en USDD – herhaalt het verhaal van Terra en UST zich?

Justin Sun had bij de lancering van USDD aangekondigd dat hij 10 miljard US dollar aan durfkapitaal zou ophalen om de stablecoin dubbel-proof te maken. Onder de financiers bevinden zich Alameda Research, Poloniex en andere grote namen in de crypto-industrie. USDD adverteert met jaarlijkse rentetarieven van 23 procent of meer via DeFi-protocollen zoals JustLend, Sun en SunSwap. Voor UST was het 20 procent gerichte jaarlijkse rente via het Anchor-protocol, dat een run op Terra en zijn stablecoin ontketende. UST werd gedekt door ongeveer 18 miljard US dollar vóór de crash en zelfs 3,5 miljard US dollar aan reserves van de Terra Foundation konden de daling niet stoppen.

De zeer verleidelijk klinkende belangstelling voor USDD bij Tron is bedoeld om de uitbreiding van het DeFi ecosysteem te stimuleren. Volgens de webaanwezigheid voor USDD zou de uitgifte van de stablecoin momenteel worden toegestaan tot een volume van 2 miljard US dollar. Dus Tron en USDD hebben daar momenteel nog speelruimte. De prijscurve van USDD daarentegen vertoont tot dusver een grote stabiliteit.

Conclusie: Tron in een opwaartse trend door USDD – scepsis blijft

Het plan om Tron aantrekkelijker te maken voor DeFi via USDD werkt duidelijk. In een nerveuze algemene cryptomarkt, is TRX ook met een goede 10 procent in prijs gestegen sinds de lancering van USDD. De komende maanden zal blijken of dit succesverhaal zal aanhouden dan wel of ook USDD onder merkbare druk zal komen te staan. Voorzichtige beleggers zullen echter hun handen afhouden van algoritmische stablecoins als USDD. Dergelijke concepten zijn tot dusver consequent mislukt, niet alleen met Terra en UST. Stalcoins daarentegen, die klassiek worden gedekt door kasreserves en obligaties, zoals Tether (USDT), USD Coin (USDC) en Binance USD (BUSD), hebben bewezen zelfs in tijden van crisis grotendeels stabiel te zijn.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*