LUNA 2.0: Nieuwe Terra met 70 procent prijsdaling na lancering

De herlancering van Terra (LUNA) heeft technologisch misschien gewerkt – maar de markten geven blijk van wantrouwen. LUNA 2.0 stortte in de eerste uren van de handel met 70% in en is sindsdien blijven stagneren.

De hoop op een succesvolle LUNA 2.0 vanaf het begin is de bodem ingeslagen. Terra (LUNA) kon zaterdagochtend de succesvolle genese van de blockchain aankondigen. Maar toen de handel iets later begon op de eerste cryptobeurzen, was de trend al na een uur duidelijk. Bij het begin van de handel vormden zich voor LUNA 2.0 nog prijzen van ongeveer 17 US-dollar, maar daarna daalde de prijscurve steil tot onder de 6 US-dollar, waar zij sindsdien is gebleven. De daling van 70 procent voor Terra kan worden geïnterpreteerd als een klap in het gezicht van de investeerders voor de reeds omstreden poging van een comeback van LUNA.

Terra was vanaf 7 mei in een stroomversnelling geraakt met de algoritmisch gekoppelde stablecoin UST, toen UST zijn 1:1 koppeling aan de US-dollar verloor. Toen het momentum leidde tot een enorme crash met verliezen van meer dan 40 miljard US dollar, stelde Terra-oprichter Do Kwon voor om een herstart te proberen zonder UST. Dit is nu doorgevoerd, maar leidde aanvankelijk alleen tot een massale uitverkoop na de bijbehorende airdrop van LUNA 2.0. In ieder geval waren er nu geen schokgolven voelbaar op de algemene cryptomarkt. De ineenstorting van de oude Terra met UST had zich ook verspreid naar Bitcoin (BTC) en alle belangrijke altcoins, en veroorzaakte daar dubbelcijferige prijsverliezen.

Terra Classic en UST nog steeds op schroothoopniveau

Delen van de gemeenschap hadden zich verzet tegen de kunstmatige heropleving van Terra en kondigden aan vast te zullen houden aan het oude LUNA en UST. Deze tokens zijn nu bekend als Terra Classic (LUNC) en TerraClassicUSD (USTC). Zij slaagden erin een kleine winst te boeken tijdens het weekend, maar met koersen van minder dan 1 cent, blijven zij een herinnering aan het totale verlies van 99 procent dat het Terra ecosysteem leed in de tweede week van mei.

Het onderzoek en de speculaties over de redenen waarom de neerwaartse spiraal in gang werd gezet, gaan door. Volgens hun rapport zijn de analisten van Nansen er zeker van dat zeven grote beleggers onafhankelijk van elkaar zijn begonnen met het terugtrekken van UST en zo het algoritme op de knieën hebben gekregen. Anderen menen dat er achter Terra en UST een opzettelijk bedrog schuilging. UST werd geadverteerd met bijna 20 procent jaarlijkse rente, en parallel aan de opkomst van de stablecoin, had ook LUNA de ene all-time high na de andere geregistreerd en koersen van meer dan 100 US dollar bereikt.

Conclusie: LUNA 2.0’s kansen voor de toekomst zijn gekrompen

In het kamp van de Terra-fans zijn er wellicht nog vertegenwoordigers die LUNA 2.0 een mooie toekomst voorspiegelen. Zij stellen dat met het nieuwe Terra succesvolle DApps eerder beschikbaar moeten zijn. De nuchtere beoordeling van de markten voor LUNA 2.0 spreekt echter een andere taal en geeft duidelijk aan dat het vertrouwen in Terra en Do Kwon teniet is gedaan.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*