Ethereum-uitvinder Vitalik Buterin promoot zieltogende tokens voor digitale identiteiten

Ethereum meesterbrein Vitalik Buterin stelt voor om een nieuw systeem voor digitale identiteiten te bouwen met zieltogende tokens als NFT’s. Volgens Buterin zijn de mogelijke toepassingen veelomvattend.

Normaal gesproken is Vitalik Buterin bekend in de crypto scene als de uitvinder en mede-oprichter van Ethereum (ETH). Maar Buterin maakt momenteel naam met een zijproject genaamd Soulbound Token (SBT). Op 37 pagina’s legt Buterin wetenschappelijk uit hoe en waarom een Web3 met een gedecentraliseerde samenleving baat zou kunnen hebben bij SBT. Buterin vond twee mede-auteurs, namelijk Microsoft specialist E. Glen Weyl en Puja Ohlhaver van Flashbots. Hun visie: digitale identiteiten moeten in de toekomst op een gedecentraliseerde manier worden georganiseerd om betrouwbaar te zijn en tegelijk innovatie mogelijk te maken.

Zij stellen Soulbound Tokens voor als een elegante oplossing voor deze uitdaging. Uit technologisch oogpunt zijn dit NFT’s die aan een identiteit gebonden zijn en niet kunnen worden overgedragen. NFT’s (non-fungible tokens) krijgen momenteel veel aandacht in de crypto-industrie door creatieve projecten en gaming. Daar zijn NFT’s spannend omdat zij, als tokens, een niet-verwisselbare inhoud in zich dragen, maar wel vrij verhandelbaar zijn. Bij Soulbound tokens is het pluspunt dan ook dat de unieke inhoud behouden blijft, maar dat verhandelen en doorgeven wordt uitgesloten. Vandaar de naam Soulbound, losjes vertaald als “gebonden aan de ziel”.

Buterin en zijn mede-actievoerders zien universitaire examens en kwalificaties voor school of opleiding als voor de hand liggende toepassingen voor SBT’s. Hier zouden instellingen individueel een SBT afgeven ter bevestiging van een graad, waardoor cv’s op het web3 betrouwbaarder en zinvoller zouden worden. Cardano (ADA) heeft ook de onderwijssector geïdentificeerd als een goed startpunt voor digitale identiteit en is bezig met de uitvoering van een enorm project in Ethiopië met tot 5 miljoen deelnemers.

Maar Soulbound Tokens willen verder gaan. Volgens de projectstudie zouden zij ook kunnen dienen als stembiljetten in decentraal georganiseerde referenda. SBT’s zouden kunnen worden gebruikt om persoonlijke aanbevelingen te doen. Milieu- of liefdadigheidsprojecten zouden SBT kunnen uitreiken aan supporters om hun betrokkenheid te bewijzen. In interactie creëert Soulbound Token dan zoiets als een “uitgebreid CV”. SBT’s zouden worden gedocumenteerd in de blockchain en opgeslagen in een “soul wallet”. Wie dat wil, kan afzonderlijke SBT’s verwijderen, bijvoorbeeld omdat hij een vroegere activiteit niet meer wil benadrukken.

Conclusie: Digitale identiteit 3.0 – zal er een norm komen?

Buterin en de co-auteurs noemen IT-giganten als Apple, Amazon en Meta (Facebook) niet bij naam. Maar achter hun aansporing zit natuurlijk het besef dat in het komende Web3 de digitale identiteit opnieuw aan belang zal winnen. Dit vergroot ook de belangstelling van de marktleiders, die al een groot bereik hebben, om hun daar gegenereerde digitale identiteiten tot norm te verheffen. Volgens Buterin moet dit worden tegengegaan door een gedecentraliseerd systeem dat niet op monetaire waarde is gericht. Er is een begin gemaakt met de huidige publicatie over zieltogende penningen. Maar de kansen op succes van SBT zullen afhangen van de vraag of een brede basis kan worden gevormd.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*