Upgrade naar Ethereum kan prijs van ETH opdrijven

Onlangs nog bereikte Ethereum (ETH) een nieuwe all-time high van meer dan $ 1.750 – en nu discussiëren mensen over een voorstel op Ethereum dat door zijn interne logica een andere prijsdrijver zou kunnen worden.

Ethereum (ETH) heeft vol vertrouwen zijn positie verdedigd als de tweede belangrijkste cryptocurrency achter Bitcoin in het cryptojaar 2020 en is dientengevolge sinds eind januari naar verschillende nieuwe all-time highs geklommen. Achter de positieve ontwikkelingen zitten de eerste belangrijke stappen richting Ethereum 2.0 en het groeiende belang van DeFi in de crypto-industrie, waar Ethereum de spil is. Maar het intensieve gebruik van de blockchain van Ethereum leidt ook tot stijgende transactiekosten, die momenteel vaak het equivalent van $20 per overdracht overschrijden. Tegen deze achtergrond klinkt een voorstel over de wijze waarop het onderwerp van de transactiekosten (gas fees) nieuw geregeld zou kunnen worden voor ETH, ook relevant en aantrekkelijk voor beleggers.

Het acroniem EIP-1559 voor het verregaande hervormingsvoorstel over de gasprijzen voor Ethereum wordt onder meer gesteund door Ethereum-uitvinder Vitalik Buterin, en is een spannend concept. Tot nu toe gaan de transactiekosten in de zakken van de miners van Ethereum als extra inkomsten. Bovendien wordt de hoogte van de transactiekosten bepaald in een soort real-time veiling en hebben de miners dus belang bij hoge gaskosten. Buterin en zijn collega-mijnwerkers stellen een elegante oplossing voor: Transactievergoedingen moeten op een geautomatiseerde manier worden vastgesteld, waardoor een efficiënter gebruik van de capaciteit in de blockchain van ETH wordt gegarandeerd. Bovendien zouden de gasbijdragen niet langer naar de mijnwerkers moeten gaan, maar ook op een geautomatiseerde manier gebruikt moeten worden om ETH op de open markt te kopen en het dan te verbranden.

EIP-1559 op Ethereum – een win-win situatie?

Deskundigen schatten dat de uitvoering van EIP-1559 zou leiden tot een jaarlijkse vermindering van de in omloop zijnde ETH met ten minste 1 procent. Dit zou dan stijgende prijzen in ETH moeten uitlokken, zo argumenteren zij, waardoor zelfs de miners tevreden zouden zijn. Het voorstel wordt vergeleken met aandeleninkoopprogramma’s van beursgenoteerde ondernemingen. Maar de ontwikkelaars van Ethereum moeten blijkbaar nog enkele veiligheidskritische details in EIP-1559 oplossen voordat deze verandering in het protocol kan worden doorgevoerd. De zomer van 2021 doet de ronde als mogelijke datum hiervoor, en pas dan zou ook worden beslist of EIP-1559 daadwerkelijk een meerderheid vindt onder de deelnemers aan het netwerk.

Conclusie: Als Ethereum zijn gaskosten revolutioneert…

Je begrijpt het al: EIP-1559 – indien geïmplementeerd – betekent een ommekeer in Ethereum’s behandeling van transactiekosten en is veel meer dan een kleine technologische upgrade. In theorie is het idee van EIP-1559 boeiend, het gaat verder dan een inflatierem. Door technologische problemen en de noodzaak voor miners om compromissen te sluiten, kunnen we echter nog niet echt voorspellen wat de vooruitzichten van EIP-1559 op Ethereum zullen zijn.

Het is ook de moeite waard om te onthouden dat het probleem van schaalbaarheid op Ethereum in combinatie met hoge transactiekosten niets nieuws is en eigenlijk duurzaam zou moeten zijn opgelost door Ethereum 2.0 in uiterlijk 2022. Een eerder voorstel van Buterin om de blockchain van Bitcoin Cash tijdelijk te gebruiken voor ETH veroorzaakte hoofdschudden en liep later spaak.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*