Verliest IOTA zijn momentum?

Het ontslag van IOTA CEO David Sønstebø was bedoeld als een nieuwe start. Maar gegevens en nieuws over IOTA bewijzen het: Het project lijkt steeds meer vaart te verliezen.

IOTA wilde met hernieuwde kracht 2021 ingaan na het ontslag van mede-oprichter en CEO David Sønstebø medio december 2020. Wat de technologie betreft, staat de voltooiing van IOTA 1.5 aka Chrysalis dringend op de agenda en februari is de aangekondigde datum op de kalender. Maar weer verstoren critici de verbeterende stemming bij IOTA. De onderzoekende anonieme “hund”, bijvoorbeeld, toont grafieken op Twitter die suggereren: De professionele interesse in IOTA is tanende.

“Hund” heeft drie indicatoren uitgekozen. Eerst keek hij naar het aantal patenten waarin IOTA wordt genoemd. Volgens deze waren er tot halverwege 2020 tot een goede 20 patenten per maand waarin IOTA een rol speelde, en was IOTA daarin vooral belangrijk in 2018. Nu daalt het aantal IOTA-patenten echter gestaag en is het de afgelopen maanden zelfs op nul uitgekomen.

De trend is vergelijkbaar voor academische publicaties die (gedeeltelijk) over IOTA gaan. Ook daar is het aantal publicaties de laatste maanden sterk gedaald en bedraagt het nog slechts 12 tot 14. Op andere momenten was de IOTA blij met meer input en feedback uit de academische gemeenschap en werden meer dan 30 publicaties per maand geteld.

De derde aanwijzing voor de neerwaartse trend van IOTA is, volgens “Hund”, het aantal nieuwsberichten waarin IOTA-projecten en hun voortgang worden beschreven. Hier, in goede tijden, kon men ongeveer 90 tastbare nieuwtjes over IOTA per maand volgen en nu ziet men een curve die buigt naar 30.

Interesse in IOTA in een duikvlucht

Maar je hoeft “Hund” niet eens te geloven, die in de IOTA gemeenschap overweldigend tegengewerkt wordt en wiens onthullingen en onderzoeken bij de IOTA Foundation officieel met ijzeren stilte worden beantwoord – ook deze keer, trouwens.

Iedereen kan het immers zelf zien met eenvoudige analyse-instrumenten zoals Google Trends. Eind 2017, tijdens de eerste Bitcoin-hausse, was IOTA zelfs meer in trek dan Ethereum (ETH) voor Duitse Google-gebruikers. Maar toen kelderde de belangstelling voor IOTA al drastisch en wordt nu duidelijk overvleugeld door Ethereum.

We kunnen ook kijken naar Blocktrainer, wiens Duitstalige YouTube-video’s een belangrijk onderdeel zijn van de lokale crypto-scene. Blocktrainer heeft namelijk onlangs uitgelegd waarom hij niet langer zaken wil doen met IOTA. Hij plaatst IOTA in de groep van “duurzame” projecten en zijn vroegere enthousiasme is bekoeld. Blocktrainer benadrukt: Van grote aankondigingen met IOTA, waar hij zich vanuit de technologische kant al jaren uitvoerig mee bezighoudt, “is eigenlijk helemaal niets terecht gekomen”.

Conclusie: IOTA dreigt te degraderen

Het is jammer genoeg dat IOTA in Blocktrainer een deskundige en onafhankelijke metgezel verliest. Daarna kreeg hij te maken met vijandigheid van IOTA-fans, deels ver onder de gordel. Een fenomeen dat wij ook kennen. Overeenkomstig goed journalistiek gebruik zullen wij u uiteraard ook voortgangsverslagen over IOTA voorleggen. Maar in het jaaroverzicht 2020 zijn de zwakke punten van IOTA duidelijk zichtbaar en ook vanuit het perspectief van investeerders moeten we tot de conclusie komen: Op dit moment is IOTA geen goede investering.

Tot slot een blik op de prijscurve: De hoogtepunten van IOTA rond de jaarwisseling 2017/8 met waarden van meer dan 4 US dollar zijn allang voorbij en het momentum onder aanvoering van Bitcoin is voor IOTA slechts voor een klein deel ingeprijsd door de markten. Als gevolg hiervan bevindt het eens zo geprezen project zich nu niet eens meer in de TOP 30 van de belangrijkste cryptocurrencies naar marktkapitalisatie en handelt IOTA op iets meer dan 0,4 US dollar, wat nauwelijks een investeerder tevreden kan stellen die denkt op de middellange of lange termijn. Vergeleken met voetbal: De trotse traditionele club IOTA heeft zichzelf intern zozeer gemold dat het reeds naar de tweede klasse is gedegradeerd en verder dreigt te worden doorgeschoven.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*