Wat is de Bitcoin Supercyclus?

In discussies duikt de term Bitcoin Supercycle steeds vaker op. Hier leggen we uit wat dit kan betekenen voor BTC en andere cryptocurrencies, alsook voor de financiële sector.

Vertaald wordt de Bitcoin supercyclus genoemd, maar de Engelse versie blijft de meest gangbare. Economische deskundigen spreken van een supercyclus wanneer een marktsegment zich over een langere periode positief ontwikkelt. Dit was onlangs nog te zien in de aandelen van Facebook, Apple, Netflix en Google, die in de VS zijn samengebracht onder FANG. Sinds 2014 heeft FANG het met gemak beter gedaan dan zijn concurrenten op de aandelenmarkten, en degenen die daarin investeerden, konden zonder problemen sterk profiteren van de FANG-supercyclus. De voorwaarde was wel dat je er zo vroeg mogelijk in moest. Nu ontstaat er een supercyclus rond Bitcoin, die ook enkele altcoins zal omvatten, denken deskundigen. Wij willen u graag argumenten aanreiken voor een Bitcoin supercyclus als stof tot nadenken:

  • BTC is op Wall Street aangekomen als een opslagplaats van waarde en de crypto-industrie in het algemeen wordt aangedreven door Decentralised Finances (DeFi). DeFi kan een gamechanger blijken te zijn voor de financiële wereld, voortbouwend op altcoins zoals Ethereum (ETH), Binance Coin (BNB) en Solana (SOL).
  • Toen de FANG Supercycle van start ging, vroegen veel institutionele beleggers zich af: “Het is allemaal goed en wel dat Facebook en Google veel gebruikers hebben. Maar hoe maak je daar winst mee?” Durfkapitaal daarentegen besefte al eerder dat gebruikersaantallen de basis zouden vormen voor succesvolle bedrijfsmodellen. Institutionele beleggers willen daarom zeker niet te laat zijn om de volgende supercyclus weer te grijpen.
  • De communicatiekanalen zijn in het afgelopen decennium fundamenteel veranderd. Facebook laat zien hoe kranten worden verdrongen. Tegenwoordig kan iedereen online publiceren en platforms vinden die daar geld aan verdienen via advertenties of abonnementen. Op het internet ontstaan nieuwe monopolies die publiek en aandacht garanderen. Voor Bitcoin en DeFi is de situatie bijna paradijselijk, omdat de gebruikers gewoon online blijven in deze supercyclus van informatie tot transactie.
  • DeFi wordt nog vaak misdadig onderschat door de traditionele financiële wereld. Maar fintech-vliegers als Robinhood of eToro bewijzen nu al dat vooral de jongere generaties geen banken meer willen voor hun beleggingsstrategieën. Van daar naar gedecentraliseerde platforms is slechts een kleine stap en brengt het pluspunt met zich mee van nog meer loskoppeling van verouderde gecentraliseerde ideeën. Gedecentraliseerde cryptobeurzen zoals Uniswap (UNI) of PancekeSwap (CAKE) leiden de trend.
  • De Bitcoin Supercycle begint als een micro, zoals FANG ooit deed. Wanneer de massa-adoptie begint en er van macro gesproken kan worden, is de exponentiële groei niet meer te stuiten. DeFi ontsnapt hoe dan ook aan regelgeving en Bitcoin kreeg, ondanks alle onheilsprofetieën, aanzien toen de legale omgeving voor BTC werd gecreëerd.

Gevaren in de Bitcoin-supercyclus

Supercyclus houdt in dat de ontwikkelingen in alle opzichten “super” gaan. Wie ook aan “superverliezen” en “supervolatiliteit” denkt, herkent risico’s in de Bitcoin-supercyclus. En terugkijkend op de FANG Supercycle: investeringen in Yahoo in plaats van Google, studiVZ in plaats van Facebook en Microsoft in plaats van Apple zouden niet vergelijkbaar veel hebben opgebracht. De moed erin houden in de Bitcoin Supercycle en de winnaars van morgen in een vroeg stadium identificeren is een uitdagende taak. De toenemende handel in crypto-derivaten en het groeiende aantal marktdeelnemers bemoeilijken de analyse van de Bitcoin Supercycle. Bovendien neemt de expertise toe, wat twijfels zal voeden over sommige cryptoprojecten.

Conclusie: Bitcoin Supercycle – zinnige theorie of riskante fantasie?

Het wantrouwen in het monetaire beleid van de overheid als gevolg van de inflatie is een drijvend element dat institutionele en particuliere beleggers aantrekt in de richting van Bitcoin. Met de cryptocurrency BTC als brug, zou de snelle groei in de DeFi en NFT segmenten duurzaam moeten blijken om de definitie als een supercyclus van toepassing te laten zijn. Bitcoin alleen voldoet niet aan de voorwaarde voor een supercyclus, die een heel marktsegment bestrijkt. Dus misschien is het zinvoller om te praten over een crypto supercyclus. De FANG supercyclus toont een fundamenteel probleem aan met theoretische overwegingen: Een supercyclus bewijst zich alleen achteraf.

Voor u als belegger, betekent dit: Neem de tijd om uw eigen onderzoek te doen en uw strategieën voor de middellange en lange termijn te beleggen. Dit optimaliseert uw kansen om aan de winnende kant te staan van een Bitcoin supercyclus. Als u twijfelt aan de massale adoptie van crypto en DeFi, zal de theorie van de Bitcoin Supercycle u niet gelukkig maken.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*