Wat is een Satoshi? Kleinste eenheid van Bitcoin uitgelegd

Eén Bitcoin (BTC) is in 2022 tienduizenden Amerikaanse dollars waard, ondanks de prijsschommelingen. Om Bitcoin met kleine bedragen te gebruiken, zijn Satoshi (Sats) en andere kleinere eenheden gebruikelijk geworden.

Bitcoin (BTC) is de onbetwiste reservemunt van de cryptomarkt en wordt vaak gebruikt als synoniem voor cryptocurrencies in het algemeen. Achter Bitcoin gaat de anonieme uitvinder Satoshi Nakamoto schuil, die in 2008 het startschot voor Bitcoin gaf met een legendarisch geworden witboek. Ter ere van hem is het aanvaard om Satoshi te gebruiken als naam voor de kleinste technologisch mogelijke eenheid van Bitcoin. Bitcoin heeft in totaal 8 decimalen, dus 100.000.000 sats = 1 Bitcoin (1,00.000.000 BTC).

Dit komt omdat 1 Bitcoin in maart 2022 een goede 40.000 US dollar waard is en dus volledig oversized is voor alledaagse transacties. Zogenaamde microbetalingen, bijvoorbeeld voor een kopje koffie, zijn gemakkelijker te berekenen in Satoshi. In theorie bevat 1 BTC 100 miljoen satoshi, vaak afgekort als sats. Bij een prijs van 1 Bitcoin die gelijk is aan 40.000 Amerikaanse dollar, is 1 Satoshi dus 0,0004 Amerikaanse dollar waard. Deze vergelijking kan ook worden toegepast op euro’s.

Waar Bitcoin een dagelijkse rol speelt voor gewone burgers, zoals in El Salvador, worden betalingen meestal georganiseerd via het Lightning-netwerk. Deze methode bespaart kosten en is zeer snel. Het Lightning-netwerk maakt ook een eenheid mogelijk die millisatoshi heet, het duizendste van een sats.

Andere gangbare eenheden van Bitcoin volgen de logica van het decimale stelsel. Zo is één microbitcoin (uBTC) 0,000001 BTC waard en één millibitcoin (mBTC) 0,001 BTC. Centibitcoin (0,01 BTC) en Decibitcoin (0,1 BTC) worden als termen minder vaak gebruikt, omdat de denominatie direct in Bitcoin hier al duidelijk is.

Conclusie: Sats en Co. maken Bitcoin makkelijker

Voor beleggers zoals u zijn de subeenheden van Bitcoin van belang wanneer kleinere bedragen in BTC moeten worden geïnvesteerd. Sommige platforms gebruiken Satoshi als aanduiding, bijvoorbeeld om bedragen duidelijker weer te geven – want met veel cijfers achter de komma is het makkelijk de tel kwijt te raken. Hetzelfde geldt voor de benamingen Microbitcoin en Millibitcoin. De kans is het grootst dat je deze tegenkomt wanneer er online kleine bedragen in BTC moeten worden betaald. Sats worden vaak gevraagd, niet het minst bij schenkingen; spaarplannen worden ook vaak satosji’s genoemd. Met deze kennis zou u goed toegerust moeten zijn om Bitcoin in zijn gebruikelijke subeenheden bij te houden.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*