Wat is Ethereum 2.0 en hoe werkt het?

Ethereum (ETH) wordt geconfronteerd met een fundamentele vernieuwing van haar technologische basis. Met Ethereum 2.0 wordt het protocol van de blokketen gewijzigd, waardoor het ecosysteem toekomstbestendig wordt. Maar het ontwikkelingswerk duurt langer dan verwacht.

De DeFi boom trekt veel aandacht voor Ethereum (ETH), aangezien de meeste projecten van DeFi gebaseerd zijn op de technologie van Ethereum. Maar de run toont ook de zwakke punten van de op één na belangrijkste crypto-valuta door de marktkapitalisatie. De ETH-blokketen is vaak niet opgewassen tegen het toegenomen aantal transacties, de kosten stijgen en de verwerkingstijden zijn langer. Een dergelijke situatie was al jaren voorzien op het Ethereum en daarom werd het Serenity-project opgestart. Ook bekend als Ethereum 2.0, het is bedoeld om het Proof-of-Work (PoW) protocol te vervangen door Proof-of-Stake (PoS). Maar wat betekent dit eigenlijk, waarom is de omschakeling zo belangrijk en kan er nu een realistisch tijdschema voor Ethereum 2.0 worden getoond?

Achtergrond van Ethereum 2.0 (Sereniteit)

Toen Ethereum medio 2015 live ging, had het team rond uitvinder Vitalik Buterin gekozen voor het bewezen protocol Proof-of-Work dat bekend is van Bitcoin (BTC) voor de implementatie. Op PoW wordt de blokketen blok voor blok gerangschikt en het laatste blok bevat bevestigingen voor lopende transacties. Voor het activeren van een nieuw blok ontvangen de verantwoordelijke netwerkdeelnemers Block Rewards als beloning en Gas als vergoeding. Voor hun werk moeten rekenintensieve cryptografische puzzels worden opgelost. Met dit systeem kan de blokketen van ETH tot 30 transacties per seconde (TPS) verwerken, wat een veel te laag cijfer is gezien de vraag.

Proof-of-Stake, een nieuw protocol dat Ethereum wil ontwikkelen, verandert de mechanica van de blokketen op een grensverleggende manier. In plaats van dure berekeningen zullen de deelnemers aan het netwerk zelf de transacties kunnen controleren. Dit bespaart energie en laat ook veel meer TPS toe, zolang er maar veel knooppunten deelnemen aan PoS. Ethereum 2.0 wil tot 100.000 transacties per seconde kunnen verwerken en wil dit bereiken door middel van sidechains (delen).

Ethereum is echter al lang te belangrijk voor risico-experimenten in Mainnet. Naast de eigenlijke transfers moet de ETH-blokhain ook slimme contracten beheren, DApps organiseren en ERC-20-tokens documenteren. Dit alles zou soepel moeten werken met Ethereum 2.0 als de omschakeling eenmaal is voltooid.

Schema voor Ethereum 2.0

Wat Serenity betreft, lopen er bij ETH nog steeds alleen testnetten. Ethereum 2.0 wordt in verschillende fasen vrijgegeven, waarbij fase 0 door Buterin nog steeds mogelijk wordt geacht voor 2020. Dit zou een parallel blokbos (baken) op Ethereum creëren, dat al gebaseerd is op PoS in het protocol. Fase 1 bij Serenity zal meer zijlijnen met PoS brengen. Volgens de huidige informatie zijn 64 van dergelijke scherven voorlopig gepland en zouden ze in 2021 beschikbaar moeten zijn. Maar deze fase van Ethereum 2.0 ondersteunt nog niet Smart Contracts. Dit zal alleen veranderen met fase 2 van Serenity. Optimisten hopen op een volledig functionele Ethereum 2.0 in 2021, realisten verwachten 2022.

Ontwikkelaars en externe testers vragen terecht om een uitgebreide audit. De Ethereum Foundation is actief op zoek naar nieuwe medewerkers om zich te richten op het testen van Ethereum 2.0 op het gebied van veiligheid. De huidige Testnet Spadina vertoonde een lage participatie en niet-valide rekeningen. Het huidige Testnet heet Zinken en is ontworpen om deze problemen op te lossen. Maar zoals ik al zei: Fase 0 van Serenity is meer een haalbaarheidsstudie van PoS op Ethereum, de beperkte functionaliteit zonder Slimme Contracten maakt Fase 0 nog niet tot een echt alternatief voor PoW.

Conclusie: Geduld nodig voor Ethereum 2.0

Ethereum wil voorop blijven lopen in de concurrentiestrijd tussen crypto’s en eigen ecosystemen en heeft daarom dringend behoefte aan een technologische update. Maar als je denkt dat fase 0 van Serenity al het ergste heeft bereikt, heb je het waarschijnlijk mis. ETH scoort momenteel met haar Smart Contracts en ERC-20 penningen, die voorlopig in de PoW-blokketen van Ethereum blijven staan. Alleen met fase 1.5 of 2.0 wordt Ethereum 2.0 volledig compatibel met het bestaande ecosysteem en wordt zo de langverwachte prestatieverbetering bereikt. Toch zou het nieuws over het succes van Ethereum 2.0 een positief effect moeten hebben op de prijs van ETH, aangezien niet alle marktdeelnemers aandacht besteden aan details. Aan de andere kant laat bijvoorbeeld het hanggedeelte van IOTA 2.0 zien hoe veeleisend dergelijk ontwikkelingswerk is. Het zou nalatig zijn om de risico’s op weg naar Ethereum 2.0 te onderschatten. Het valt ook nog te bezien hoe Ethereum Miner zich zal positioneren en of de ETH-gebruikers uiteindelijk vertrouwen zullen krijgen en later hun middelen zullen verschuiven naar Ethereum 2.0.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*