Wat is Uniswap?

Uniswap is een decentrale crypto-uitwisseling voor Ethereum en ERC-20 penningen met een speciaal doel: Uniswap is bedoeld om het probleem van het gebrek aan liquiditeit op te lossen door ERC-20 penningen gekoppeld aan ETH op te slaan in een pool en automatisch prijzen te vormen.

Normaal gesproken worden de prijzen op de beurzen gevormd door vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, waarbij de beurs zelf de daaruit voortvloeiende transacties organiseert en verwerkt. Dit principe geldt ook voor de grote crypto-uitwisselingen. Gedecentraliseerde cryptobeurzen (DEX) daarentegen hebben geen centrale instantie; kopers en verkopers sluiten hun transacties rechtstreeks met elkaar af. Hierdoor zijn er geen vergoedingen en identiteitscontroles (KYC) meer nodig. DEX’s hebben echter vaak een gebrek aan liquiditeit; met name kleinere crypto-valuta’s bereiken vaak niet de status waarin er voldoende kopers en verkopers tegenover elkaar staan. Uniswap wil dit probleem oplossen, in ieder geval voor ERC20-munten, d.w.z. alle crypto-munten die technologisch gebaseerd zijn op de blokketen van Ethereum (ETH).

Het concept van Uniswap

Uniswap bereikte versie 2.0 in mei. Uniswap verzamelt liquiditeit in ETH- en ERC-20-munten. Deze pool wordt gebruikt om uitwisselingstransacties tussen Ethereum en ERC-20 penningen of de uitwisseling van ERC-20 penningen onderling te beveiligen. Het eenvoudige portaal hiervoor is hier te vinden. Het maakt het mogelijk om externe portemonnees te verbinden met Uniswap, inclusief de veelgebruikte Trust Wallet. Prijsinformatie is hier in real-time te vinden op een tweede website.

Het echte hoogtepunt van Uniswap is de prijsstelling. Hier worden de opgeslagen ETH’s vermenigvuldigd met opgeslagen ERC-20 penningen om een prijs te bepalen. De formule is x*y=k. k is de constante, x staat voor ETH en y voor een ERC-20 token. Een voorbeeld: Peter wil door uniswap liquiditeit creëren voor zijn nieuwe, zelfgemaakte Peter-munt. Dus hij stort 1 ETH en 100 Peter Token. x is dan 1 ETH en het 100 Peter-fiche is de y. Dus k is 100 en zet de initiële prijs voor 100 Peter Token op 1 ETH. Als iemand nu Peter Token tegen ETH uit de pool koopt, zal de prijs van Peter Token automatisch stijgen omdat de verhouding is verschoven. Als iemand in ETH betaalt als liquiditeit, dat wil zeggen het voorlopig laat staan, is het effect hetzelfde. Bij elke storting worden aandelen in de pool verworven, die het eindresultaat bepalen bij uitbetaling en worden gehouden door Pool Token en zijn overdraagbaar. Daarnaast is er een beloning van 0,3 procent voor het verstrekken van liquiditeit, die in zuivere aankooptransacties ten laste van de koper komt.

Het principe wordt dienovereenkomstig toegepast op de typische Trading Paris, geleid door Stablecoins zoals Tether (USDT). Als er bijvoorbeeld een ERC-20 penning wordt gekocht tegen Ethereum, is er een plus in de opgeslagen ETH en een min in de voorraad van de ERC-20 penning. Dit verhoogt de prijs van de respectievelijke crypto valuta voor uniswap, maar alleen als er daadwerkelijk een ruil plaatsvindt. Uniswap kan dus stabiele prijzen vormen, zelfs voor ERC-20 penningen met een lage liquiditeit.

Een ander praktisch voorbeeld: Sascha betaalt 400 USDT aan de ETH/USDT-pool om ETH te verwerven. Hij onttrekt dus liquiditeit in ETH aan de pool en voegt er USDT aan toe. Hierdoor stijgt de prijs van ETH automatisch, zodat k constant blijft. Hoe groter de totale liquiditeit van de pool, hoe minder een individuele deal van invloed zal zijn op de prijsvorming.

Uniswap in de praktijk

Wat in theorie een beetje ingewikkeld klinkt, wordt in de praktijk op een gebruikersvriendelijke manier geïmplementeerd. Wanneer u een storting of ruiltransactie doet, worden de prijzen transparant weergegeven voordat de transactie wordt voltooid. Op de eerste knop kiest u of u wilt “switchen” of liquiditeit wilt toevoegen aan een pool. Terwijl de eerste een klassieke uitwisseling van crypto valuta’s onder elkaar is, vertegenwoordigt de toevoeging van liquiditeit kansen om te winnen. Met de verworven aandelen in de pool zet u quasi in op de prijsontwikkeling van de lopers onderling. Omdat k altijd constant moet blijven, ontvangt u ook overeenkomstige verschoven aandelen van de lopers van het paar als u later uitkeert. Wat positief kan uitpakken, bevat natuurlijk ook overeenkomstige risico’s op verlies. Voordat u van Uniswap een tool voor uw beleggingsstrategieën maakt, raden wij u een proefronde aan.

Conclusie: Uniswap een showcaseproject van de groeiende DeFi-divisie

Uniswap is ontwikkeld door Hayden Adams uit 2018, geïnspireerd op ideeën van Vitalik Buterin, de ontwikkelaar van Ethereum. Uniswap is snel uitgegroeid tot een krachtige decentrale crypto-uitwisseling, zoals blijkt uit de omvang van de liquiditeit en de ruiltransacties. Want het project heeft een reëel probleem in het DeFi-gebied opgelost en is een belangrijk instrument geworden voor dagjesmensen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*