Wat is Yield Farming?

DeFi is het huidige hot topic in de crypto-scene en de opbrengstteelt is waarschijnlijk het belangrijkste principe. Wat de opbrengst van de landbouw betekent en hoe het werkt, leggen we hier uit.

Yield Farming kan vanuit het Engels vertaald worden als yield-georiënteerde landbouw. En wat heeft dit te maken met crypto valuta en Decentralized Finance (DeFi)? Welnu, heel eenvoudig: als rendementsboer gebruikt u uw vermogen in Ethereum (ETH) als zaaigoed en stelt u het ter beschikking als liquiditeit voor leningstransacties. In ruil daarvoor wordt er rente verdiend en kun je het oogsten. Smart Contracts beveiligt de transactie automatisch. Rendementslandbouw gaat in principe over het verdienen van de hoogst mogelijke rente op deposito’s. DeFi-protocollen, die de liquiditeit verzamelen en voortdurend verschuiven naar de hoogste rentevoeten, helpen hier.

Praktische voorbeelden van opbrengstgerichte landbouw

Op de markten lopen de projecten van DeFi met een opbrengstexploitatie momenteel in een hoog tempo door. Maker (MKR en DAI), Aave (LEND) of Synthetix (SNX) zijn vroege voorbeelden van gebruikersvriendelijke opbrengsteelt. Bij Uniswap daarentegen vereist het protocol dat de gebruiker aan de strategie werkt. Compound (COMP) heeft laten zien hoe de opbrengst van de landbouw kan worden verfijnd met een eigen penning. In dit concept, dat vaak liquiditeitsmijnbouw wordt genoemd, wordt naast de gebruikelijke rente een token uitbetaald aan iedereen die liquiditeit bijdraagt. Deze penning is bedoeld als stembiljet voor toekomstige beslissingen, maar heeft ook het potentieel om een vrij verhandelbare munt te zijn voor speculatie. Dit idee werd onlangs tot het uiterste gedreven door SushiSwap met SUSHI.

Maar ook hier is er al concurrentie in de vorm van nog verfijndere DeFi-protocollen voor de opbrengstteelt, gekoppeld aan een optimale gebruiksvriendelijkheid. Zo stond Binance aanvankelijk op de lijst van SUSHI, maar lanceerde kort daarna Bella Protocol (BEL) en WING, twee nieuwe DeFi-munten die rechtstreeks door Binance worden gepromoot. Andere projecten die al veel kapitaal en aandacht hebben getrokken, heten yearn.finance (YFI), Curve Finance of Balancer – de lijst groeit snel.

Risico’s met de opbrengst van de landbouw

Het grootste risico in de rendementslandbouw ligt in de protocollen die in slimme contracten zijn vastgelegd. Als er een fout binnenkomt, zoals het geval is met YAM , moeten investeerders in ongeloof toekijken hoe dromen in het niets verdwijnen.

Een tweede risico ligt in de transactiekosten. Opbrengstlandbouw betekent dat de balansen voortdurend worden verschoven, en tot nu toe heeft dit vooral plaatsgevonden in het ecosysteem van het Ethereum (ETH) met ERC-20 penningen. Bij Ethereum worden de te betalen vergoedingen gas genoemd en zijn onlangs tot zelden geziene hoogte geschoten. De blokketen van Ethereum is technologisch nauwelijks opgewassen tegen de hausse in de rendementslandbouw, zodat de vergoedingen stijgen om de transacties te versnellen zoals de voorkeur uitgaat. Maar deze kosten voor gas kunnen de winst in de rendementslandbouw snel opeten. Hier geldt een nuchtere kostenberekening voor investeerders in termen van potentiële winst. Het leidt in de richting dat het meestal niet de moeite waard is om met kleinere hoeveelheden te werken.

Het derde grote risico wordt door deskundigen gezien, zoals altijd bij crypto-currencies, bij aanvallen van cybercriminelen. In de rendementslandbouw geeft u uw activa uit handen en ze gaan van de beveiligde hardware portemonnee naar liquiditeitspools. Als je valt voor een dubieus platform of project, loop je het risico op een fiasco van DeFi. Ook moet worden overwogen: op dit moment worden projecten quasi van de ene op de andere dag opgestart, vaak zonder een echte audit van de technologie op voorhand. Sommige mensen waarschuwen voor een DeFi-bel die dreigt te barsten.

Conclusie: Rendementslandbouw – ingenieus idee of risicovol concept?

Rendementslandbouw is het investeringsgedrag van velen in de crypto-scene aan het opschudden. De race om het beste slimme contract en het meest efficiënte protocol op dit gebied is in volle gang. Ze zullen niet allemaal succesvol zijn en je moet precies uitzoeken aan welk project je je digitale geld toevertrouwt. Maar dan ben je wel betrokken bij een fascinerend concept, dat HODL 2.0 zou kunnen heten, dat DeFi van theorie naar praktijk brengt.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*