Wat zijn gewikkelde tokens?

Zogenaamde “wrapped tokens” worden vaak gebruikt om iemands activa zonder beperkingen te kunnen gebruiken in de ecosystemen van verschillende cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH). Alles wat je moet weten hier.

Wie geïnteresseerd is in Decentralised Finances (DeFi) of DApp stuit al snel op de situatie: er staan bedragen op de crypto-rekening, maar die kunnen niet zomaar worden overgemaakt in het specifieke geval dat gewenst is. Dit komt omdat de grote cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH) technologisch gebaseerd zijn op hun eigen blockchains en deze zijn niet direct compatibel met elkaar. Dit probleem wordt opgelost met gewikkelde lopers. “Gewikkeld” moet hier worden opgevat in de letterlijke betekenis van “gewikkeld”. Dit komt doordat een gewikkeld token virtueel wordt ingepakt en opgeslagen in de hoek, zodat zijn digitale tegenhanger 1:1 beveiligd is bij gebruik in een buitenlands ecosysteem.

Achtergrond over Wrapped Bitcoin (WBTC)

Het belangrijkste gewrapte token in termen van marktkapitalisatie en bekendheid heet Wrapped Bitcoin (WBTC) en maakt BTC geschikt voor het Ethereum ecosysteem als een ERC-20 token. Achter elke WBTC, inclusief subeenheden zoals Satoshi, zit dus een originele, echte Bitcoin. Het genereren van verpakte tokens, het uitwisselingsmechanisme en ook de vernietiging van verpakte tokens wordt afgehandeld door een beheerder. Dit kan een bedrijf zijn, maar ook een smart contract of andere entiteiten. In het geval van Wrapped Bitcoin zijn het verschillende gevestigde crypto-bedrijven die WBTC organiseren. Dat ze hun belofte van 1:1 dekking van Wrapped Bitcoin door echte BTC nakomen, is op elk moment te zien op de blockchains.

Gewikkelde tokens op Binance

Om Bitcoin in het Binance smart chain-ecosysteem te gebruiken, wordt Bitcoin BEP2 (WBTC) gebruikt. Het principe is hetzelfde als WBTC. Het ecosysteem van Binance Coin (BNB) maakt het mogelijk om via een brug een verscheidenheid aan populaire cryptocurrencies handig en gemakkelijk om te zetten in verpakte tokens in de BEP-20 standaard. Het grote voordeel is dat dit verschillende mogelijkheden opent om passief inkomen te genereren met crypto.

Overigens kan met DeFi onder Ethereum weinig gedaan worden zonder gewrapte tokens. Dit komt omdat de echte, originele ETH niet direct compatibel zijn met de ERC-20 tokens. Hier nemen platforms het inpakproces meestal elegant over, maar één detail is vervelend: om tokens over te dragen en te genereren/vernietigen, worden Ethereum-transactiekosten gemaakt. Deze zijn notoir hoog voor ETH en een reden waarom DeFi graag overstapt naar Binance en andere alternatieven.

Conclusie: Wrapped tokens zijn een onmisbaar onderdeel van de crypto-industrie

Wrapped tokens lossen een echt probleem op in de cryptoscene en zijn zelfs onmisbaar voor veel complexe beleggingsstrategieën. Zij vereisen gewoonlijk nog steeds een zeker vertrouwen in de bewaarder, maar er komen steeds meer systemen die volledig autonoom en automatisch functioneren. Stablecoins zoals Tether (USD) zijn niet te verwarren met verpakte tokens, want die zijn gedekt door fiat. Als u werkt met verpakte tokens, moet u de vergoedingen in de gaten houden, die snel een dure verrassing kunnen worden, vooral in het Ethereum-ecosysteem.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*