Zcash (ZEC): Klokkenluider Edward Snowden was betrokken bij de lancering van de Privacy Coin

Edward Snowden is waarschijnlijk ‘s werelds beroemdste klokkenluider – en in zijn streven naar privacy heeft hij zich ook sterk gemaakt voor Zcash (ZEC). Toen de Privacy Coin in 2016 werd gelanceerd, speelde Snowden een grote rol.

De geschiedenis van cryptocurrencies krijgt een nieuwe, filmische binnenkomer: klokkenluider Edward Snowden was in 2016 vanuit zijn Russische ballingschap behulpzaam bij de lancering van de privacymunt Zcash (ZEC) met een methode die latere compromittering moet uitsluiten. Dit is openbaar gemaakt in een video door
Zcash Media, dat ook als authentiek kan worden beschouwd vanwege een optreden van Snowden. Om het verhaal te volgen, moet men zich de technologische basis voor Zcash herinneren.

Zcash belooft dat transacties anoniem kunnen blijven. Om dit te bereiken, worden ze in pools geschud, een methode die lijkt op Bitcoin Mixer. Maar bij het ontstaan van Zcash lag het risico op de loer dat een van de partijen wachtwoorden zou bewaren of dat hun hardware zou worden gehackt. Dus kwam Zcash-oprichter Zooko Wilcox-O’Hearn op het idee van een heel speciale procedure. Door een “trusted setup” (vertaald: betrouwbare regeling) zou Zcash vanaf het begin boven elke verdenking verheven moeten zijn dat oprichters of observerende geheime diensten nog een of andere achterdeur in het systeem weten. Zonder in technische details te treden: Tijdens een ceremonie voor de lancering van Zcash werd een masterwachtwoord gecreëerd en verdeeld in zes secties. Deze zes delen van het hoofdwachtwoord werden slechts één keer gebruikt en de hoofdsleutel van Zcash werd onmiddellijk onbruikbaar als slechts één van de zes delen onherroepelijk werd vernietigd.

Dus overweegt Zooko Wilcox-O’Hearn welke medestrijders geloofwaardig genoeg zijn om deze methode te gebruiken om het groene licht te krijgen bij Zcash. Gedocumenteerd zijn zijn broer Nathan Wilcox, Bitcoin Core-ontwikkelaar Peter Todd, beveiligingsexpert Derek Hinch, Peter van Valkenburg van de Coin Center-denktank – en een zekere John Dobbertin. Pas nu, een half decennium later, stemde Edward Snowden ermee in dat zijn identiteit achter het pseudoniem “John Dobbertin” bekend zou worden gemaakt. Het was belangrijk voor Snowden om duidelijk te maken dat hij niet betaald werd voor zijn werk bij Zcash, en dat hij later ook geen voordelen ontving.

Beveiliging bij Zcash stichting ging tot het uiterste

Het Genesis-team van Zcash had dus een grondig professioneel inzicht in hoe een privacymunt in gevaar kon worden gebracht. Peter Todd ging bij zijn voorbereidingen voor de “vertrouwde opstelling” zelfs zo ver dat hij een soort clandestiene operatie uitvoerde. Todd kocht een last-minute vliegticket, huurde een auto en kocht een nieuwe, originele computer in doos. Dit wikkelde hij op zijn beurt in verschillende lagen aluminiumfolie en hij verzekerde zich er tijdens de autorit ook herhaaldelijk van dat er geen CIA-agent achter hem aan zat. Tenminste, dat is hoe Todd zijn deel van het verhaal meerdere malen heeft verteld.

Snowden daarentegen was al in Moskou geland op zijn vlucht voor de Amerikaanse autoriteiten en was daar in ballingschap gegaan. Niemand kan weten of zijn computer “schoon” was. Maar zijn geloofwaardigheid in privacy-aangelegenheden zou onbetwist moeten zijn, en zo moet zijn huidige bekentenis dat hij Zcash als een echte privacy-munt beschouwt, worden begrepen. Andere deelnemers aan de “vertrouwde opstelling” van de ZEC hebben verklaard dat zij hun hardware na de ceremonie volledig hebben vernietigd door de hitte te verbranden. Zoals gezegd: het was voldoende om een deel van het hoofdwachtwoord bij Zcash onherroepelijk te elimineren om de toegang tot ZEC’s code transparant te beschermen. Dit lijkt zeer waarschijnlijk gezien alle details die nu bekend zijn over de ceremonie.

Conclusie: Zcash in evolutie – Edward Snowden nu een boegbeeld

Oorspronkelijk was Zcash gebaseerd op een kopie van de code van Bitcoin (BTC), vandaar het maximumbedrag van 21 miljoen ZEC. Terug in 2018, Zcash veranderde de code een keer om de privacy munt te moderniseren, terug toen honderden individuen werden aangemeld voor de ceremonie. Maar onder de privacy-munten is Zcash tot nu toe achtergebleven bij nummer één Monero (XMR) in termen van bekendheid en marktpenetratie. Nu, in mei 2022, zou een upgrade met de naam Halo een nieuwe mengpool voor Zcash tot stand moeten brengen, Orchard genaamd, die helemaal geen masterwachtwoord nodig heeft. In dit verband is het waarschijnlijk geen toeval dat het geheim van “John Dobbertin” in het verhaal over het ontstaan van Zcash juist nu is onthuld met de prominente naam van Edward Snowden.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*