ApeCoin (APE): Eerste NFT-verkoop met recordresultaten – omstandigheden voor kritiek vatbaar

Metaverse token ApeCoin (APE) verkocht 55.000 NFT’s binnen 3 uur en haalde 317 miljoen US dollar op. Het recordresultaat ging echter gepaard met absurd hoge transactiekosten.

De cryptoscene had met grote spanning gewacht op het startsein bij ApeCoin (APE) om zijn eigen metaverse Otherside te bouwen. Zaterdag was het zover en het evenement werd inderdaad met een overweldigende vraag onthaald. Yuga Labs, als de leidende kracht achter ApeCoin, had de regels voor het NFT-debuut op de bijbehorende Metaverse Otherside op bijna het laatste moment veranderd en een vaste prijs van 305 APE ingesteld in plaats van de aangekondigde veiling. 55.000 NFT’s, die symbool staan voor een stuk land in het aankomende Metaverse Otherside, werden aangeboden en na slechts drie uur verkocht. Tegen de marktprijs van APE betekende dit dat de kopers het equivalent van ongeveer 5.800 USD per NFT betaalden. Maar daar kwam een premie in Ethereum (ETH) bij in de vorm van transactiekosten.

Gegevens van Etherscan laten zien hoe Ethereum transactiekosten omhoog schoten met de start van NFT verkoop op ApeCoin. Soms was Etherscan zelf ook overbelast. Maar er was tot 8.000 GWEI en dus het equivalent van tot 10.000 US dollar nodig om zelfs maar een kans te maken op de NFT-verkoop van Otherside. Tegelijkertijd zorgde deze zogenaamde “gasoorlog” op Ethereum ervoor dat andere acties in het ETH ecosysteem urenlang tot stilstand kwamen door de krankzinnig hoge transactiekosten. Yuga Labs verontschuldigde zich via Twitter voor de onbedoelde bijwerkingen, maar zware kritiek zal nog nagalmen.

ApeCoin en Yuga Labs worden niet alleen bekritiseerd voor de uiteindelijk chaotische NFT verkoop, maar ook voor fundamentele vragen over het concept. Bij het NFT-debuut voor Otherside waren dus al degenen die een van de zeldzame Bored Ape Yacht Club NFT’s of Mutant Ape Yacht Club NFT’s bezaten, enorm in het voordeel. Dit komt omdat 45.000 NFT’s van Otherside land via airdrop aan hen zullen worden uitgedeeld op momenten dat de Ethereum-transactiekosten in de gebruikelijke orde van grootte van rond US$30 liggen. Ondertussen denkt Yuga Labs na over het creëren van een eigen blockchain voor ApeCoin, om onafhankelijk van Ethereum te kunnen handelen.

Conclusie: Investeren in ApeCoin? Doe van tevoren je eigen onderzoek!

Beelden van de virtuele eigendommen van Otherside doen nu de ronde op Twitter en elders, en op zijn minst esthetisch lijkt het belangrijkste ApeCoin-project op koers te liggen voor succes. APE kende een prijssprong in de aanloop naar de verkoop van NFT’s voor Otherside en is vervolgens teruggezakt naar niveaus die momenteel rond US$16 liggen. Als Otherside een succes wordt als een metaverse, heeft ApeCoin het potentieel om nieuwe prijsrally’s uit te lokken. Maar als u overweegt te investeren in APE, lees dan zeker de goed onderbouwde kritiek op de hele ApeCoin constructie, waarin duidelijk wordt dat er waarschijnlijk ook in de toekomst onevenredig bevoorrechte groepen zullen zijn. ApeCoin en Otherside lijken niet automatisch echt eerlijk te zijn, maar dat wordt pas duidelijk als je ook de “kleine lettertjes” van de ApeCoin Foundation en gelinkte websites bestudeert.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*