Solana (SOL): 7 uur uitval van het netwerk – twijfels over betrouwbaarheid nemen toe

Bij Solana (SOL) heeft een overbelasting van het netwerk geleid tot 7 uur downtime en een herstart noodzakelijk gemaakt. Solana heeft reeds verschillende malen dergelijke incidenten meegemaakt en wekt scepsis over de betrouwbaarheid.

Op zondagmiddag ging Solana figuurlijk op zwart: via Twitter verspreidde het nieuws zich dat het mainnet moest worden stilgelegd en een herstart noodzakelijk was. Transacties bij Solana waren onmogelijk gedurende ongeveer zeven uur. De herstart was in ieder geval succesvol, en ondertussen draait alles weer als vanouds bij SOL. Maar sinds de eerste grote netwerkstoring in september 2021, toen Solana en het bijbehorende ecosysteem 16 uur lang buiten werking waren, zijn de twijfels toegenomen. Want sindsdien heeft Solana al verschillende keren te maken gehad met overbelasting, en updates hebben tot nu toe geen betrouwbare remedie geboden.

De netwerkexploitanten van Solana verklaarden de laatste situatie door te zeggen dat onverwacht 4 miljoen verzoeken per seconde het netwerk bereikten, waarbij meer dan 100 gigabyte aan gegevens per seconde werd gegenereerd. Dit lijken bots te zijn geweest die toegang probeerden te krijgen tot de zogenaamde Candy Machine. Deze module bij Solana wordt bij voorkeur gebruikt om NFT’s te genereren. Metaplex, het cryptobedrijf achter de Solana Candy Machine, wil nu een strafheffing van 0,01 SOL invoeren als bots het mainnet overspoelen met slechts deels serieuze verzoeken. Volgens het Twitter-bericht van Metaplex zal het ook onderzoeken hoe kan worden voorkomen dat bots de Candy Machine overweldigen.

Solana heeft momenteel ruim 6 miljard US dollar geïnvesteerd in deFi activiteiten. In geval van netwerkstoringen is toegang tot dit kapitaal niet mogelijk, wat meer dan beangstigend is voor strategieën die vaak precies getimed zijn. Gelukkig hebben de netwerkstoringen van Solana, voor zover wij weten, tot dusver niet geleid tot problemen waarbij het kapitaal zelf in gevaar kwam. Toen zondag het licht in Solana uitging, daalde de prijscurve van SOL abrupt met 10%, maar herstelde zich later.

Conclusie: Kritieke incidenten in Solana komen steeds vaker voor

Wat verrassend is aan Solana: Als een netwerk meer aanvragen ontvangt dan het onmiddellijk kan verwerken, zou het eigenlijk moeten overschakelen op een modus waarin de opdrachten in een wachtrij worden geparkeerd en vervolgens worden verwerkt. Hoewel dit ook erg vervelend is voor gebruikers, brengt het minder gevaren met zich mee dan noodstop en herstart. Eerlijkheidshalve moet worden opgemerkt dat de gedocumenteerde netwerkstoringen bij Solana elk verschillende oorzaken hadden. Maar veel beleggers willen eigenlijk niet in detail kijken naar de technologie achter Solana en vooral naar de impact. Het handmatig beëindigen van bots wordt bijvoorbeeld al bekritiseerd als censuur. Solana heeft ook te kampen met bezwaren op andere fronten, zoals onvoldoende decentralisatie. Eén ding is duidelijk: op middellange termijn moet Solana zijn betrouwbaarheid en transparantie verhogen om zijn veelbelovende positie onder de Ethereum-killers te verdedigen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*