EOS: Medeoprichter Dan Larimer verlaat Block.one

Een oerknal bij EOS: mede-oprichter Dan Larimer heeft Block.one, het bedrijf, verrassend genoeg achter zich gelaten. Larimer staat in de crypto-scene bekend als de grondlegger van verschillende succesvolle projecten.

Het crypto-bedrijf Block.one en dus ook EOS zal het in de toekomst zonder mede-oprichter en hoofdontwikkelaar Dan Larimer moeten stellen. Larimer zelf schrijft in het openbaar van een “ontslag”, Block.one spreekt in een blogpost van een “vertrek”. Larimer was al sinds het begin in 2017 bij Block.one en was mede verantwoordelijk voor de succesvolle ICO van EOS, die ongeveer 4 miljard dollar opleverde. Ook daarvoor was Larimer mede-oprichter van BitShares (BTS) in 2013 en STEEM in 2016, twee projecten die tot op de dag van vandaag in de crypto-industrie zijn gebleven. Als bewezen expert noemt Larimer zijn reden om af te treden van Block.one en EOS als reden om zich te richten op projecten die technologisch gezien de bescherming tegen censuur in de toekomst garanderen.

Deze reden die Larimer geeft kan zeker tussen de regels door worden gelezen als kritiek op Block.one en EOS, die net zo’n sociaal netwerk hebben gefinancierd met Voice, dat vrij zou moeten zijn van pogingen tot censuur door middel van blockchain-technologie. In andere interrupties van Larimer van de afgelopen dagen bekritiseert hij onder meer het verbod op Twitter om nog steeds de Amerikaanse president Donald Trump te zijn en de verwijdering van de app Parler uit Google en Apple. Parler staat bekend om het geven van een platform aan extreemrechtse gedachten en radicale Trump-supporters. Of Larimer zichzelf tot de aanhangers van Trump rekent, blijft opvallend dubbelzinnig.

EOS verzwakt, Block.one met enorme kasreserves

Na Larimer’s vertrek uit Block.one werd bekend dat de prijs van EOS met ongeveer 20 procent daalde, wat, in ieder geval gedeeltelijk, verklaard kan worden door aanzienlijke verliezen in Bitcoin (BTC) en andere toonaangevende cryptocurrencies. Larimer heeft echter niet de reputatie dat hij een “ontbijtdirecteur” is, maar heeft zich nooit teruggetrokken uit het actieve ontwikkelingswerk. Brendan Blumer, CEO van Block.one, herhaalde ook de bijdragen van Larimer aan het succes van het bedrijf.

Diezelfde Blumer had medio december op Twitter aangekondigd dat Block.one zijn reserves in Bitcoin had uitgebreid tot ver buiten de 140.000 BTC die eerder bekend waren. Dit betekent dat Block.one reserves aanhoudt van ruim 4 miljard dollar tegen actuele prijzen. Vaag zegt het over de toekomstplannen bij Block.one dat het werkt aan projecten waarin Bitcoin meer dan alleen maar een winkel van waarde zal zijn. EOS is ondertussen door de marktkapitalisatie in 2020 uit de top 10 van belangrijkste cryptokringen gevallen en is al geruime tijd niet in staat geweest om belangstelling te wekken door middel van nieuwe praktijkgevallen. Het blijft dus een mysterie wat Block.one eigenlijk van plan is te doen met het geld van vroege investeerders.

Conclusie: EOS verliest prominent gezicht met Larimer

Of je hem nu leuk vindt of niet, Larimer is altijd al een garantie geweest voor aandacht in de crypto-industrie voor Block.one en EOS, naast zijn technologische expertise. EOS zal dit boegbeeld nu missen. Tegelijkertijd is er echter ook een ongecodeerd gevoel dat Larimer zich in de privésfeer in radicale politieke stellingnames mengt. Er is een dunne lijn tussen het opkomen voor de vrijheid van meningsuiting en het steunen van extremisten, die Larimer blijkbaar niet wil accepteren.

Voor u als belegger is het belangrijk om de verdere ontwikkeling van EOS en Block.one met de nodige scepsis te volgen en in het bijzonder de omgang met de resterende kasreserves. Voor de crypto-scène in het algemeen zal het spannend zijn om te zien welk project Larimer nu gaat ondersteunen of lanceren. Van Larimer, een multimiljonair, wordt immers niet verwacht dat hij zich volledig aan de publieke opinie zal onttrekken. Zijn blog draagt de ietwat cryptische ondertitel “The Subtle Art of Real Democracy” en bekritiseert de heersende omstandigheden.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*