Internet Computer (ICP) klaagt Facebook (Meta) aan voor kopiëren logo

Een jaar na zijn spectaculaire debuut haalt Internet Computer (ICP) de krantenkoppen met een rechtszaak tegen Meta, het omgedoopte moederbedrijf van Facebook. Het gaat over vermeende diefstal van het logo.

Heeft iemand van u opgemerkt dat de logo’s van Internet Computer (ICP) en Meta (voorheen Facebook) erg op elkaar lijken? Omdat tenminste de Stichting DFINITY, als wettelijk vertegenwoordiger van Internet Computer, zichzelf ziet als slachtoffer van diefstal van intellectuele eigendom en daarom Meta heeft aangeklaagd. In de verklaring van bewering worden de overeenkomsten tussen de logo’s van ICP en Meta welsprekend uiteengezet en ook met foto’s getoond.

ICP beweert als eerste het oneindigheidsteken te hebben omgezet in de vorm van een logo en wijst erop dat zij dit handelsmerk vanaf 2018 wereldwijd zal beschermen. Meta had dit logo opzettelijk gekopieerd om te profiteren van de bekendheid van ICP. Bovendien zou de focus van Meta op het creëren van een metaverse en “innovatieve gebruikerservaringen” op hetzelfde publiek zijn gericht als Internet Computer. De DFINITY Foundation eist nu schadevergoeding en een dwangbevel van Meta. Het gerecht zal zijn zetel hebben in de Verenigde Staten, waar voorlopig geen specifieke geldbedragen hoeven te worden genoemd in een dergelijke memorie van vordering. Facebook aka Meta heeft tot nu toe nog geen publiek commentaar gegeven op de zaak.

Is de rechtszaak van Internet Computer tegen Meta gewoon een PR stunt?

U kunt zelf beoordelen of er daadwerkelijk gevaar voor verwarring tussen de twee logo’s bestaat. In de discussie op Reddit, bijvoorbeeld, is er geen consensus over deze vraag. In plaats daarvan maken velen gebruik van de in het oog springende verschijning van ICP om rekeningen te vereffenen met Internet Computer in het algemeen. “Het eerste zinnige dat ICP produceert” is ironisch bedoeld, en in het algemeen wordt er veel sport en tik gespuid over DFINITY.

Want toen Internet Computer in mei 2021 op de cryptobeurzen kwam, was de prestatie indrukwekkend. De aandelenkoers van ICP werd aanvankelijk verhandeld op meer dan US$300 en Internet Computer bezette een plaats in de top 10 van belangrijkste cryptocurrencies met een marktkapitalisatie van meer dan US$40 miljard. De aanvankelijke hype verdween echter binnen een paar dagen en sindsdien is ICP op een grotendeels ononderbroken neerwaartse glijbaan terechtgekomen. Momenteel staat ICP op ongeveer 14 US dollar en is zijn marktkapitalisatie gekrompen tot een goede 3 miljard US dollar. Een waardeverlies van meer dan 90 procent in twaalf maanden betekent dat Internet Computer nu slechts een van de meest spectaculair geflopte cryptocurrencies is.

Zelfs reddingsplannen zoals slimme contracten voor Bitcoin (BTC) konden de neergang van Internet Computer niet veranderen. Het idee om allerlei online diensten via het ICP-netwerk te decentraliseren is grandioos mislukt; kopieën van LinkedIn, WhatsApp, TikTok en soortgelijke centraal aangeboden marktleiders hebben nooit enige merkbare populariteit verworven. Als gevolg daarvan heeft ICP nooit een echte toepassing gevonden.

Conclusie: ICP’s laatste tekenen van leven of Meta’s verlegenheid?

Laten we het kort houden: Zelfs als de DFINITY Foundation en Internet Computer een juridische respect overwinning zouden behalen vanwege hun logo, zal dit ICP niet doen herleven als een cryptocurrency. Het imago van ICP is al te zeer beschadigd door de neerwaartse beweging van de prijscurve, en in het beste geval zou een werkelijk innovatieve toepassing soelaas kunnen brengen. Gezien de beschikbare informatie is het echter waarschijnlijk dat de advocaten van Meta de zaak rustig zullen regelen. Per slot van rekening heeft Meta (marktkapitalisatie een goede 600 miljard US dollar) te maken met veel ernstiger eigen problemen, zoals voor het eerst de krimpende gebruikersbasis van Facebook.

Terzijde: Facebook moest ook een enorme flop incasseren op het gebied van crypto, toen het breed uitgemeten project van een eigen cryptocurrency genaamd Libra, later Diem, geleidelijk op niets uitliep. Deze verlegenheid van Facebook heeft kleine beleggers echter in ieder geval niet geschaad.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*