NFT verkoop stort in – komt er een pijnlijk einde aan de hype?

Het aantal dagelijkse NFT-verkopen is gedaald tot net onder de 20.000 – in september 2021 waren het er nog elf keer zoveel, namelijk 225.000. Hebben de critici gelijk die denken dat NFT’s een rage zijn?

In het afgelopen jaar heeft vrijwel geen enkel nieuw project afgezien van het opnemen van NFT’s in het concept. Dergelijke niet-fungibele tokens, d.w.z. unieke en onveranderlijke digitale bezittingen, creëerden in korte tijd hun eigen markt en projecten zoals CryptoPunks of de NFT-marktplaats OpenSea bloeiden op. Maar nu laten bijvoorbeeld de blockchaingegevens van NonFungible zien hoe de vraag duidelijk krimpt: terwijl in het najaar van 2021 op veel handelsdagen meer dan 200.000 NFT-verkopen per dag werden geteld, zijn dat er momenteel vaak minder dan 20.000. De NFT-verkopen op Apecoin (APE) voor de metaverse Otherside zorgden in het weekeinde wel voor een positieve impuls, maar moeten worden gezien als een eenmalige grote gebeurtenis. Maar ook al zien de critici die NFT’s als een hype en in feite als bluf beschouwden, zich nu bevestigd, toch moet de analyse rond NFT’s worden gedifferentieerd.

Argument nummer één: Het aantal dagelijkse NFT-verkopen is één indicator – een tweede is het dagelijkse handelsvolume. En hier is de inzinking veel minder dramatisch. Toch genereert de NFT-markt vaak een dagelijkse omzet van bijna 100 miljoen US-dollar en bevindt zij zich dus op een vergelijkbaar niveau als in september 2021, toen de grootste aanvankelijke euforie over NFT’s wegebde.

Argument nummer twee: wat zich momenteel op de NFT-markt afspeelt, kan ook worden geïnterpreteerd als een shake-out. Zo vond de historisch eerste Twitter Tweet, die in maart 2021 als NFT werd geveild voor 2,9 miljoen US dollar, slechts een hoog bod van 14.000 US dollar in een lopende bieding en bleef dus bij de eigenaar. Maar vermeende NFT blue chips zoals de Bored Ape Yacht Club-collectie of de museumklare CryptoPunks blijven op een hoog niveau verhandeld worden.

Argument nummer drie: In de zomerhype over NFT’s een jaar geleden, kwamen talloze kleinere projecten op de markt die voor veel verkopen maar weinig handelsvolume zorgden. De ontgoocheling lijkt hier hard te zijn aangekomen, want er was daar echt een zeepbel ontstaan en kopers van NFT kopen niet meer blindelings.

Argument nummer vier: de cryptomarkt is al lang niet meer losgekoppeld van macro-economische ontwikkelingen. De tech-index Nasdaq Composite is ongeveer 23 procent gedaald ten opzichte van november 2021, Bitcoin (BTC) zelfs 43 procent. Dergelijke trends hebben ook gevolgen voor de NFT-markt.

Vijfde argument: Tot nu toe was voor de veilige aankoop en bewaring van NFT’s doorgaans een zekere mate van technische kennis vereist. Massa-adoptie moet zorgen voor een NFT-marktplaats van bijvoorbeeld de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase, die al sinds oktober 2021 is aangekondigd en op wiens wachtlijst meer dan vier miljoen mensen zich hebben ingeschreven.

Kaf en koren scheiden in de NFT-sector

Uit navraag van het zakenblad Wall Street Journal blijkt dat grote namen en volwassen kunstprojecten met NFT’s blijven trekken. Een voorbeeld: volgens het rapport verkoopt de popartkunstenaar Jeff Koons, wiens werken in het verleden wereldwijd al recordprijzen hebben opgeleverd, nu aandelen in een beeldhouwwerk als NFT’s moeiteloos voor 2 miljoen US dollar per stuk. Het beeld wordt later letterlijk aan flarden geschoten. Kortstondige, explosieve kunst wordt ook gemaakt door de Chinees Cai Guo Qiang, wiens NFT’s gecombineerd met digitaal vuurwerk goed verkopen. In het muziekgenre veilt de band The Crystal Method NFT’s met een backstagepas, een diner en de rechten op een liedje. Op filmgebied heeft regisseur Kevin Smith een plan om 5.555 NFT’s aan te bieden die exclusieve toegang tot zijn volgende film garanderen.

Er zijn aanwijzingen dat het duidelijk wordt welke NFT’s een blijvende waarde zullen ontwikkelen. Naast een kwalitatief hoogstaande uitvoering van kunst(ambacht) is dit altijd duidelijk gekoppeld aan extra privileges, zoals Bored Ape Yacht Club heeft laten zien. Maar halfbakken projecten zoals Pixelmon zullen van de markt worden geveegd, wat behoorlijk pijnlijk kan zijn voor vroege investeerders.

Conclusie: NFT-markt consolideert – beleggers moeten zorgvuldig onderzoek doen

Iedereen die gespecialiseerd is in het handelen in altcoins kent de uitgangssituatie: om uit de overvloed aan nieuwe cryptocurrencies diegene eruit te pikken die op middellange en lange termijn succesvol zullen zijn, is eigen onderzoek noodzakelijk. Als het concept, het team en de praktische uitvoering resulteren in een overtuigend totaalpakket, zijn de kansen veel groter dan bij nieuwe releases die van meet af aan meer vragen dan antwoorden opleveren. In veel opzichten lijkt dit zich te herhalen op de NFT-markt. Zo is de terugval in de dagelijkse NFT-verkoop inderdaad enorm. Maar het topsegment van de NFT houdt de handelsvolumes op een hoog peil en produceert ook nieuwe professionele projecten die heel anders zijn dan amateuristische pogingen. Als u dus nu investeringen via NFT’s wilt realiseren, moet u zeker de tijd nemen om het project zelf zorgvuldig te onderzoeken alvorens tot aankoop over te gaan.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*