Panama: 8 cryptocurrencies erkend als betaalmiddel – ook IOTA en XRP

Panama zet grote stap per Bitcoin en Co. door 8 cryptocurrencies als betaalmiddel te erkennen. IOTA en Ripple (XRP) worden ook getroffen door het parlementaire besluit.

Toen El Salvador afgelopen zomer als eerste land ter wereld Bitcoin (BTC) tot wettig betaalmiddel maakte, was er grote jubelstemming in de cryptoscene. En de hoop dat andere landen dit voorbeeld zouden volgen, wordt nu vervuld. Want in Panama heeft het parlement besloten om acht cryptocurrencies de status van betaalmiddel toe te kennen. Parlementslid Gabriel Silva, een van de initiatiefnemers van een overeenkomstig wetgevingspakket, viert de stap op Twitter als een mijlpaal voor “Panama om het centrum van innovatie en technologie in Latijns-Amerika te worden”. Naast Bitcoin reguleert de wet Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Stellar (XLM), Algorand (ALGO), Elrond (EGLD), XDC Network, Ripple (XRP) en IOTA bij naam. De handtekening van president Laurentino Cortizo, die nog vereist is, wordt als zeker beschouwd.

Internationale waarnemers wijzen op een belangrijk verschil in de politiek bedoelde cryptostrategieën van El Salvador en Panama. In El Salvador is Bitcoin zelfs “wettig betaalmiddel”, wat betekent dat bedrijven verplicht zijn BTC te accepteren als de technische mogelijkheden er zijn, en de staat geeft hier het goede voorbeeld, bijvoorbeeld bij belastingbetalingen. In El Salvador worden Bitcoin en de zeven altcoins “slechts” wettig betaalmiddel, zodat de particuliere sector niet verplicht is overeenkomstige opties aan te bieden. Staatsautoriteiten worden echter verondersteld om betalingskanalen voor crypto te openen, volgens de wetten.

Panama heeft de reputatie een “belastingparadijs” te zijn. De zogenoemde “Panama Papers”, die in 2016 werden gepubliceerd, toonden in detail aan hoe geldstromen werden verborgen en belastingontduiking mogelijk werd gemaakt met brievenbusfirma’s en anonieme stichtingen. Critici zeggen nu dat de wettelijke erkenning van cryptocurrencies dergelijke methoden in Panama zal accommoderen. Anderzijds zal een autoriteit worden opgericht om toezicht te houden op cryptocurrency-stromen en Panama plant ook een staatsportemonnee die anoniem gebruik zal bemoeilijken.

Crypto in Panama – De keuze voor Ripple en IOTA komt als een verrassing

Voorlopig blijft het een mysterie hoe de lijst van cryptocurrencies die in de toekomst de voorkeur zullen krijgen in Panama, tot stand is gekomen. Bitcoin als de leidende munt van de cryptomarkt had een gegeven moeten zijn, en Ethereum (ETH) als de spil voor de bloeiende DeFi-sector is ook gemakkelijk te begrijpen. Maar vooral Ripple (XRP) is een nogal provocerende aankondiging uit Panama, omdat deze altcoin in de VS door de SEC wordt berecht en daardoor het gebruik van XRP in Noord-Amerika zo goed als on hold staat. Vanuit Duits perspectief is de preferentiële status voor IOTA in Panama waarschijnlijk verheugend, per slot van rekening is de IOTA Foundation in Berlijn gevestigd. IOTA is echter ook in diskrediet geraakt omdat oprichters elkaar voor de rechter bestrijden en de beloofde decentralisatie nog niet is gerealiseerd. IOTA-baas Dominik Schiener schrijft op Twitter opgetogen dat de erkenning in Panama een “fantastische stap voorwaarts” is voor de wereldwijde acceptatie van cryptocurrencies, ook als beleggingscategorie.

Conclusie: Panama wordt een cryptoland – praktijkervaring laat nog op zich wachten

Voorlopig is de wettelijke concessie van Panama inzake geselecteerde cryptocurrencies nog symbolisch. Alleen de tijd zal leren hoe de wetten in de praktijk zullen worden geïnterpreteerd en of de crypto-optie echt zal worden opgepikt door het bedrijfsleven en de samenleving. Een eerste tussentijdse conclusie na een goed half jaar Bitcoin in El Salvador was ontnuchterend: ondanks financiële stimuleringsmaatregelen heeft Bitcoin zich daar nauwelijks een plaats verworven en blijven de meeste burgers en zakenmensen de voorkeur geven aan de nationale munt, de Amerikaanse dollar. In Panama echter, met een veel sterkere financiële en bankensector, zou de carte blanche voor de acht genoemde cryptocurrencies op middellange termijn wel eens positief kunnen uitpakken. Optimisten geloven ook dat het nu slechts een kwestie van tijd is voordat andere landen in Midden- en Zuid-Amerika de vooruitgang van El Salvador en Panama evenaren en zichzelf aanbieden als thuishaven voor de crypto-industrie.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*